Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zvony nahradili v Boršicích „hrkači“: Děti kvůli tradici vstávaly brzy ráno

Autor: sč - 
30. března 2018
14:19

Na Zelený čtvrtek umlkají na kostelích zvony. Říká se, že odlétají do Říma. Zvonění nahrazují v pátek ráno, v poledne a k večeru a Bílé sobotě ráno a v poledne „hrkači“. Tato tradice se na mnoha vesnicích dodržuje dodnes.

V Boršicích na Uherskohradišťsku o Velký pátek vyšlo do ulic obce 25 dětí s klepači, řehtačkami a trakaři. „Tímto zvukem ráno budí, připomínají poledne a pak večerní mši. Vstávali, když byla ještě tma. Vycházeli jsme v 6:30,“ řekl Pavel Tománek (20), který chodí hrkat již 11 let a nyní na svěřence dohlíží. Ve skupině bylo pět sourozenců Frýbortových. Nejmladší vůbec byl Daniel Frýbort (3). „Vstávat se nám nechtělo, ale chodíme každý rok, tak jsme zvyklí a je to fajn. Jsme dobrý kolektiv, bývá sranda a to nadšení pak stojí za to,“ konstatoval Matouš Frýbort (15).

Dary – od koruny po tisícovku

„Trakař mám po dědovi,“ řekl Tadeáš Rada (12). „Babičky na nás už čekají a obdarovávají nás,“ dodal. „Dostávají cukrovinky a peníze od 50-200 Kč. Dnes nám dala jedna pani ale tisícovku. A jeden pán nám tradičně dává korunu,“ smál se Pavel Tománek. Peníze děti odevzdávají a za ně se opravují kněžské hroby. Cukrovinky si pak rozdělí. Při jedné obchůzce nachodí okolo devíti kilometrů.

„Je to krásná tradice. Jsem ráda, že to mladí dodržují. Za mlada jsem bydlela ve Stříbrnicích na pasekách, kde jsou chalupy roztroušené, tam to měli hrkači horší. Tady jsou pěkně domy vedle sebe,“ zavzpomínala Marie Valentová (80).

djaba ( 31. března 2018 08:06 )

 Dělat od rána kravál ,kvůli jakési tradici ? Je jiná doba , dřeváky také nenosíme .

Zobrazit celou diskusi