Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stát uzavřel kupní smlouvu s majitelem vepřína v Letech. Zaplatí za něj 450 milionů

Autor: ČTK - 
23. listopadu 2017
11:58

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku, který stojí v místě koncentračního tábora pro Romy. Stát za budovy a pozemky zaplatí 450,8 milionu korun včetně daně. Kupní smlouvu dnes v Praze podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Schvalovací doložku za stát podepsal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Muzeum se bude o areál starat. Dalších přibližně 120 milionů korun se odhaduje jako náklady na sanaci areálu a jeho další úpravy včetně vybudování pietního místa.

ČTK to po podpisu kupní smlouvy řekl ekonomický náměstek ministra kultury René Schreier. Smlouva na 450 milionů korun řeší jen odkup objektů. Přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun se odhaduje na vybudování pietního místa.

S náklady na památník by mohly pomoci zdroje z takzvaných norských fondů,“ řekl náměstek. Na podobu památníku bude vypsaná architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční neinvazivní archeologický průzkum. Chov vepřů má v Letech skončit do jara. Důstojný památník by mohl na místě vzniknout během nejbližších let.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Je svolána na 4. prosince. V návrhu usnesení valné hromady stojí, že dnes podepsaná smlouva nabude účinnosti 15. února 2018 a splatnost je nejpozději do 31. října 2018. Vláda koupi schválila v srpnu, koncem října odtajnila smlouvu.

Podpisu přihlížel Dienstbier

Poslední dva měsíce jsem začal mít pochybnosti o tom, zda stát dodrží slovo,“ řekl Čech, který se v minulých týdnech vyjádřil, že stát podle něj podpis smlouvy odsouvá. „Jsme zemědělství, které má svůj rytmus, dlouhodobější než průmyslové podniky. Kdyby došlo k podpisu do konce září, na konci března bychom mohli areál předat. V srpnu vláda rozhodla, v září se ale nepodepsalo. Ale v důvěře ve vládu a v pana ministra Hermana jsme pokračovali, útlum už běží a původní termín bude dodržen,“ řekl Čech.

Dnešnímu podpisu přihlížel také bývalý ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který vyřešení dlouholetého problému s vepřínem deklaroval jako jednu ze svých priorit. Čeněk Růžička, předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu, dnes poděkoval jménem všech pozůstalých za to, že vláda vyřešila dlouholetý problém.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. K uzavření vepřína Česko dostávalo výzvy ze zahraničí, romské komunity letošní rozhodnutí vnímají jako úlevu a zadostiučinění.

Táborem prošlo přes 1300 Romů

Společnost AGPI původně upřednostňovala výměnu za vepřín na jiném místě, letos ale souhlasila s finanční kompenzací. Pozemky pod budovami patří státu. Areál v Letech se stavěl od roku 1972, umístěno tam bylo 13 tisíc prasat.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní, později se stejně jako tábor v Hodoníně u Kunštátu změnil na sběrný. Do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů, 327 z nich v něm zahynulo a přes 500 skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo méně než 600 romských vězňů. Podle odhadů nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Tábor na konci druhé světové války shořel. Archeologové na jeho místě letos našli jeho pozůstatky i předměty, které patřily lidem vězněným v táboře. Dostalo je Muzeum romské kultury. Projekt měl také získat materiály, na jejichž základě by šlo vyhlásit tábor památkou.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukukuu ( 23. listopadu 2017 18:14 )

A už jsi snad u lidovců někdy viděl kalkulaci, na základě které se něco prodalo/koupilo/vyplatilo podle odhadu ? Ale ten rozdíl 200 mil je směšně nízký proti akci církevní restituce - také bez soupisu a ocenění majetku - vyputěny žvásty o křivdách, pohled z okna a šup cifra odškodnění byla v parlamentu a odsouhlasena díky jednomu hlasu - kriminálníka už sbaleného do lochu.

ad-ga ( 23. listopadu 2017 17:35 )

Nechápu, proč se má platit 450 mil, když odhad je 250 mil? kdopak si napakuje kapsy?

kukuku ( 23. listopadu 2017 14:17 )

Dalším Hermanovým podpisem, který smrdí napakováním je zrušení památkové ochrany pro budovy Tramsgasu nad Národním muzeem. Také pár dnů před očekávanou demisí vlády politických mrtvol Sobotka & spol.

vladimir1950 ( 23. listopadu 2017 13:47 )

Těch 450 milionů za vepřín, co krachoval? Pěkná sviňárna! A Herman takticky nedovolil před volbami, aby se tohle občané dozvěděli. On sám byl odejit, ale zásluhou toho, že nikdo z voličů o těch penězích nevěděl, se KDU-ČSL dostala do parlamentu! Lháři a zloději!

barracuda.sro ( 23. listopadu 2017 13:08 )

Jsem zásadně proti pochybné transakci, kterou za stát podepsal Herman!! Nechci aby se zbytečně vyhazovalo 451 mil. za něco co nic státu nepřinese. Je to obyčejné mrhání penězi. Ať si vyhlásí sbírku , nebo ať jim přispěje OSN.

Zobrazit celou diskusi