Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Loni zemřelo 107 tisíc Čechů. Čtvrtinu jich zabila rakovina, jednoho krysa

  • Autor: bud - 
    20. 11. 2017
    05:49

    V loňském roce zemřelo v Česku celkem 107 750 lidí, pouze 64 z nich ale zemřelo na stáří či senilitu. Drtivou většinu úmrtí mají na svědomí nemoci, nejčastěji ty, které souvisí se srdcem a oběhovou soustavou. Téměř 15 tisíc lidí ale zemřelo při nehodách, při pádu nebo jinou nešťastnou náhodou. Ukazují to nová data Českého statistického úřadu, Blesk.cz z nich vybral ta nejzajímavější.

  • 1.Rakovina zabila 27 tisíc lidí

    Drtivou většinu lidí v Česku zabijí nemoci, nejvíce pak nemoci oběhové soustavy, které mají na svědomí více než 47 tisíc lidí. Patří mezi ně infarkt, onemocnění nebo selhání srdce a další choroby. Zabíjí také rakovina (přes 27 tisíc úmrtí), nejčastěji pak rakovina plic (5316), slinivky břišní (2078) a tlustého střeva (2036). Smrtící jsou také nemoci dýchací soustavy (7128) a trávící soustavy (4512 úmrtí). Infekce zabily přes dva tisíce lidí.

    Video  O rakovině bez obalu: Horká linka pomohla stydlivým!  - Iva Dvořáková, Aleš Brunclík
    Video se připravuje ...

  • 2.Smrtelné pády

    Spadnout se dá prakticky z čehokoliv, což potvrzuje i statistika. Loni třeba zemřelo po pádu z postele devět lidí a ze židle dva lidé. Lidé padají také z vybavení hřiště, ze žebříku, ze skály nebo ze střechy. Každoročně se najde i někdo, kdo zemře následkem uklouznutí, zakopnutí nebo klopýtnutí na rovině – loni to bylo 87 nešťastníků. Po pádu na ledu nebo sněhu pak umřeli čtyři lidé. Celkem při pádech přišlo o život 562 lidí.

    Pád z budovy Pád z budovy | iStock

  • 3.Dopravní nehody

    Při dopravních nehodách přišlo o život 715 lidí. Zdravotnické statistiky říkají třeba to, že při nehodě zemřelo 224 chodců a 55 cyklistů a 62 motorkářů a 307 lidí v osobních autech. Ve vzduchu zemřelo 15 lidí a při lodní přepravě pak jeden člověk.

    Nehoda automobilu. Nehoda automobilu. | David Malík

  • 4.Zvířata a technika „zabijáci“

    Statistici evidují také úmrtí po kousnutí nebo útoku zvířat. Zatímco v minulých letech zaznamenaly statistiky úmrtí při kousnutí hadem nebo krokodýlem, loni to byla třeba krysa, která zabila jednoho Čecha. Zabíjel také pes a tři lidi byli zabiti jinými savci. Celkem pět lidí zemřelo po kousnutí nebo bodnutí hmyzem.

    Zabíjí také technika nebo nástroje, mají na svědomí kolem 10 lidí. Například jednou zabíjel zemědělský stroj, jindy sekačka na trávu. Paradoxně mají na svědomí některá úmrtí i zdravotnické přístroje a pomůcky, které mohou způsobit například nežádoucí účinky. Kardiovaskulární přístroje zabily dva lidi, ortopedické pomůcky mají na kontě šest obětí a ORL přístroj pak jednoho člověka. Jednu pacientku zabil také pád rentgenu.

    Krysa zabila člověka. Krysa zabila člověka. | Profimedia.cz

  • 5.Voda má na svědomí desítky lidí

    V Česku se v roce 2016 utopilo 143 lidí, nejčastěji po skoku nebo pádu do přírodní vody nebo plavání v ní (89). Celkem 11 lidí se utopilo ve vaně a čtyři v bazénu. Jeden člověk dokonce zemřel poté, co si pustil horkou vodu z vodovodu, jeden pak paradoxně kvůli nedostatku vody, tedy na žízeň.

    Na smrtí Čechů je i utonutí. Na smrtí Čechů je i utonutí. | Profimedia

  • 6.Netypická úmrtí a sebevraždy

    Statistici evidují více než 1000 různých druhů příčin úmrtí a objevují se mezi nimi i některé velmi nestandardní úmrtí. Například čtyři lidé zemřeli po dotyku elektrického vedení, dva lidé po výbuchu kotle. Celkem 15 lidí zabil šok a 276 se otrávilo alkoholem. Dva lidi zabil blesk a jednoho člověka nedostatek jídla. Předloni zemřel jeden člověk po dlouhém pobytu na slunci.

    Dobrovolně si život vzalo 1316 lidí, nejčastěji se uškrtili nebo udusili (721). Další volili skok z výšky (154) nebo výstřel z pistole nebo jiné zbraně (152) a 106 lidí skočilo pod pohybující se předmět, například vlak. Více než 70 lidí se otrávilo léky.

    Video  „Dneska to všechno skončí,“ vzkázala děvčata a vyšla vstříc vlaku  - Karel Kopáč, Aktu.cz, Matěj Šrám, Dagmar Čechová
    Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

naidka ( 20. listopadu 2017 08:59 )

Odborníkům v redakci je to jedno, hlavně musí být co nejděsivější.

zapletalikovi ( 20. listopadu 2017 08:45 )

Nechcete doufám tvrdit, že hlodavec na obrázku je krysa?????

Zobrazit celou diskusi