Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Je zakalený jablečný mošt zkažený? Víme, jak poznat ten skutečný a kvalitní

  • Autor: ula - 
    8. 10. 2017
    07:10

    Kupujete si jablečný mošt nebo si ho vyrábíte sami? Slovo „mošt“ běžně používáme, jenže jedná se o termín z české legislativy? Jakou by měl mít tento nápoj barvu, chuť a vůni? Jak se zpracovávají jablka na mošt? Víme, jak poznat kvalitní mošt a v čem ho skladovat. 

  • 1.Mošt, nebo džus?

    Oba uvedené pojmy jsou poměrně vžité, nicméně podle české legislativy se tyto typy nápojů označují termínem „ovocná šťáva“. Pro označení „ovocná šťáva“ lze použít rovněž termíny „džus“, „juice“, „100%“, „stoprocentní“, případně „mošt“.

    „Pod pojmem ‚ovocná šťáva‘ si můžeme představit zkvasitelný, ale ještě nezkvašený výrobek získaný z jedlých částí zralého, zdravého, čerstvého, chlazeného nebo zmraženého ovoce. Barva, vůně a chuť se odvíjí od použitého ovoce,“ vysvětlil Štěpán Chára, výkonný ředitel společnosti, která se zabývá zpracováním jablek a výrobou moštu.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 2.Druhy ovocných nápojů

    • Ovocná šťáva: jedná se o 100% mošty a džusy. Buď jsou vylisované z ovoce přímo, nebo jsou vyrobené z koncentrátu, což ovšem musí být zřetelně uvedeno na obalu. Šťávy z koncentrátu najdeme zpravidla v krabicích či plastových lahvích. Mošty se většinou stáčejí do skleněných lahví, krabic či speciálních plastových pytlů v krabicích (tzv. bag-in-boxů). Bývají zakalenější než klasické džusy.
    • Nektar: ovocný podíl v nich obsažený se pohybuje od 25 do 50 procent v závislosti na použitém druhu ovoce. V případě jablečného nektaru musí ovoce tvořit minimálně 50 procent. Vylisovaná šťáva se ředí vodou, eventuálně jsou do ní přidávány další cukry.
    • Ovocný nápojjedná se o nealkoholický nápoj ochucený ovocnou šťávou nebo ovocnou šťávou z koncentrátu. Nenechte se zmást velkými obrázky ovoce na obalu – obsah ovocné složky může být někdy velmi nízký a navíc mohou ovocné nápoje obsahovat i aromata pro podpoření chuti ovoce.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 3.Kvalita surovin

    „Zpracovávaná jablka nesmí být napadena plísní, na jejíž výskyt poukazuje mykotoxin patulin. Legislativní limit je stanoven na hodnotu 50 mikrogramů – jedna miliontina gramu – na kilogram u dospělých osob. Jablka musí být před výrobou omyta vodou,“ upřesňuje Chára pro portál Akademie kvality.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 4.Jak se jablka zpracovávají?

    Základem moštování je získání jablečné šťávy lisováním. Ta se poté obvykle pasteruje.

    „Nejedná se o přidání žádných chemických látek, ale o zahřátí po určitou dobu na určitou teplotu, aby se zahubily patogenní (nežádoucí) mikroorganismy a zároveň se zajistila delší trvanlivost. Další výrazné úpravy se většinou již nedělají,“ objasnil Chára.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 5.Chuť, vůně, barva, zákal šťávy

    Charakteristické vlastnosti jablečných šťáv, jako jsou chuť, vůně nebo barva, jsou ovlivněny jak kvalitou a odrůdou použitých jablek, tak i technologickým zpracováním.

    „Jestliže z nápoje cítíte zkvašenost nebo případně pachuť po plísni, jedná se o špatný technologický postup. Takové výrobky by se na trhu neměly vůbec objevit. Zakalené jablečné šťávy nejsou známkou špatné kvality, ale signalizují způsob výrobního procesu. Jedná se totiž o šťávy nefiltrované, jež obsahují sediment, který ovšem není na závadu,“ radí odborník.

    Zajímavým ukazatelem hodnocení kvality ovocných šťáv je tzv. aroma index. Počítá se na základě měření množství a profilu přítomných aromatických látek. Co napoví jeho hodnota? Jak moc „jablečně“ voněla moštovaná jablka. Čím vyšší číslo, tím lépe. Aroma index lze určit pouze laboratorním a senzorickým hodnocením.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 6.Ideální obaly pro mošty

    Stejně jako u dalších výrobků se nabízí různé varianty, v čem je možné jablečné šťávy dodávat. Čerstvě vylisované mošty s krátkou dobou trvanlivosti se mohou dávat do PET lahví. Ostatní jablečné šťávy můžete zakoupit ve skle, tetra packu nebo třeba bag-in-boxech (speciálních plastových pytlích v krabicích).

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | www.akademiekvality.cz

  • 7.Jak mošty skladovat

    Jablečnou ovocnou šťávu uchovávejte nejlépe v chladu a suchu. Nevystavujte ji přímému slunečnímu záření, ani vysokým teplotám. Se skladováním moštů úzce souvisí problematika doby trvanlivosti. Odvíjí se od způsobu ošetření a také druhu balení. Jablečné šťávy, které jsou zabaleny v „bag-in-boxu“ nebo tetra packu a byly pasterované, mají trvanlivost až šest měsíců od data výroby.

    Pro účely skladování po otevření obalu je nutné sledovat informace uvedené na obale výrobku, kde výrobce informuje spotřebitele o konkrétních podmínkách uchovávání.

    Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv?

    Video  Ovoce a dieta: Kolik a jaké druhy si můžeme dovolit, a které nikoliv?  - Vím, co jím a piju
    Video se připravuje ...

  • 8.Etikety u ovocných šťáv

    Etikety ovocných šťáv musí splňovat požadavky platné legislativy. Na etiketě musí být uveden mimo jiné název výrobku a složení. Obvykle se uvádí také tabulka nutričních hodnot výrobku.

    V případě, že byl výrobek pasterován, musí být tento údaj na výrobku uveden. Také nesmí chybět údaj o tom, jaký je obsah jednotlivých složek – u mixovaných šťáv poměry jednotlivých druhů, například 50 procent jablečné šťávy a 50 procent hruškové šťávy. A co je opravdu nezbytné? Informace, zda se jedná o šťávu z koncentrátu, nebo čistou ovocnou šťávu.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | Profimedia

  • 9.Odrůdy pro mošt a přímou spotřebu

    V České republice jsou pěstovány jak odrůdy vyšlechtěné u nás (například Rubín, Šampion či Topaz), tak zahraniční odrůdy (například Golden Delicious, Idared, Jonagold nebo Gala).

    České odrůdy jsou k dostání spíše u farmářů nebo na trzích, obchodním řetězcům naopak dominují odrůdy zahraniční, což je dáno mezinárodním charakterem těchto řetězců. V některých zemích, například Francii či Německu, se spotřebitelé při nákupu prostřednictvím informačních tabulí dozvědí, pro jaký účel je která odrůda jablek vhodná. V řadě zemí se také prodávají odrůdy přímo určené na zpracování (například Kanadská reneta, Boskoopské).

    „U nás jde o všechny odrůdy od Gala přes Golden Delicious, Red Delicious až třeba po Idared. V České republice využíváme na moštování jablka, která nesplňují legislativní parametry určené pro prodej čerstvých jablek. Jedná se například o jablka, která nemají správnou velikost nebo tvar a zákazníci by je nekoupili,“ uvedl Chára.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | Profimedia

  • 10.S výběrem pomohou značky kvality

    Na obalech některých výrobků, nejen ovocných šťáv, jste nejspíše zaregistrovali různá loga se značkou kvality. Nejznámějšími značkami jsou Klasa a Regionální potravina. Aby výrobek získal toto označení, musí splňovat náročná kritéria na svou kvalitu.

    Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zelenomodré logo Regionální potravina na obalech výrobků spotřebiteli zaručí, že produkt i suroviny použité při jeho výrobě pochází z domácí produkce. Produkt musí být vyroben na území kraje, ve kterém bylo ocenění uděleno, a ze surovin dané oblasti.

    Jak poznat kvalitní mošt? Jak poznat kvalitní mošt? | Profimedia

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi