Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Velký protest lékařů. Praktici kvůli EET a eReceptům „pohřbí“ i ordinaci

Autor: mah, ČTK - 
2. října 2017
10:50

Praktičtí lékaři se potýkají s rostoucím nedostatkem financí a naopak bující byrokracii. Se stejnými problémy se navíc potýkají i ambulantní specialisté. Rozhodli se proto na neutěšenou situaci upozornit protestem 10. října. Symbolicky při něm pohřbí zavíranou ordinaci ve Žlebech na Čáslavsku.

Koalice praktických lékařů sdružuje praktiky včetně dětských, ambulantní specialisty a zubaře. Lékařů těchto odborností je kolem 19 500. Registrovaných zubařů je na 10 tisíc, praktických lékařů zhruba 5 500 a ambulantních specialistů kolem 4000. Vadí jim rostoucí povinná byrokracie. 

„Povinné zavedení eReceptů a EET je pro mnoho stárnoucích lékařů tím posledním důvodem, proč ve své praxi nepokračovat. Na venkově je ale nemá kdo nahradit,“ uvedl předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Lékaři jsou podle pořadatelů často v důchodovém věku, ambulantních specialistů více než třetina. V roce 2020 jich má chybět kolem 800. Zavřít ordinace chystá asi stovka praktických lékařů. Průměrně mají v kartotékách kolem 1700 pacientů, na venkově až 2000, na Chebsku či Mostecku až 4000. Sto uzavřených ordinací by podle Šonky mohlo mít dopad až na 200 tisíc pacientů.

 

10 tisíc lékařů s černou páskou

Protestovat bude příští úterý asi 10 tisíc lékařů. Ordinace zůstanou otevřené, na rukávech budou mít černé pásky. Desítky lékařů podle pořadatelů přijedou do Žlebů na Čáslavsku, kde končí jediná ordinace praktického lékaře, na symbolický pohřeb s rakví a hudebním doprovodem.

Ambulantní péče je podle organizátorů protestu finančně podhodnocena a není schopna konkurovat mzdám ambulantních lékařů a sester v nemocnicích. „Plat ambulantního lékaře ve státním zařízení je ve srovnání s jeho kolegou v soukromém sektoru o 28 procent vyšší. Ambulantní nestátní zdravotní sestra má o 33 procent menší mzdu než její kolegyně pracující pro stát,“ uvedl předseda Koalice ambulantních specialistů Zorjan Jojko.

Příčinou je podle lékařů struktura úhradové vyhlášky, jejíž aktuální návrh pro příští rok počítá s nejvyšším s nárůstem úhrad pro nemocnice. Specialisté mají plánovaný nárůst o 2,1 miliardy korun, praktici budou mít úhrady na úrovni letošních. Vyhláška stanovuje částku, kterou lékaři za každý výkon dostanou zaplacenou od zdravotních pojišťoven. Celkové příjmy veřejného zdravotního pojištění by měly být v roce 2018 zhruba 289 miliard korun.

VIDEO: Zdravotnictví bylo tématem i Blesk Volebního souboje 2017

Video  Boj politiků o svobodu pacientů: Co vám lékař nesmí nadiktovat?  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

hejhej ( 3. října 2017 09:12 )

Lékaři jenom kňučí o peníze. Neznám jediného chudého lékaře: vily, auto samozdřejmost. Praktičtí lékaři mají kapitační platbu měsíčně na pacienta i přesto, že je nenavštěvuje.Odborní lékaři v ambulancích si ve většině případu zavedli registrační poplatky, které nejsou malé, někteří si nechají proplácet i ty výkony, které hradí pojišťovna. A lékaři - důchodci měli dost roků na to, aby se naučili pracovat na PC. Zubaři - to je kapitola sama pro sebe. U těch si pacient platí skoro všechno, jako by jim pojišťovna nic neprolácela.Už je z těvh " chudáku" špatně. U nich jsou na prvním místě jenom peníze.

zadnice ( 2. října 2017 14:28 )

Chudý lékař po sametu? Nějak si na žádného nemohu vzpomenout!

lalia ( 2. října 2017 12:02 )

Všichni se musí podřídit EET a novým technologiím,takže i páni lékaři.Nejsou výjimkou a nejsou nadlidi.Ti by jedině schválili bez okolku znovu vybírat na ně na chudáky od lidí ,důchodců atd.aspoň ty 30tikoruny,aby se jim kasičky plnily.Stejně si nechávají platit injekce a na recepty píší "hradí pacient" a je jim velmi líto,že zatím neplatíme 100,-Kč za den v nemocnici.V některých nemocnicích vybírají i 100 Kč za den na televizi,ikdyž pacient o ni nestojí.Zkrátka chudáci lékaři a pojišťovny pomáhejme jim z našich nízkých příjmů.

Gentleman3 ( 2. října 2017 11:55 )

Cela elektronisace zdravotnictvi prinasi do mediciny pouze zmatek.Starsi se tim nenauci pracovat, mladi nebudou.Je potreba sledovat trend v tomto state. Samozrejme, ze miniostersti uredsnici bez lek.pece nebudou

doktormediciny ( 2. října 2017 11:48 )

Pan Candle zde dehonestuje lůekarte na uroven hokynare ci pobchodnika z kolonialu. Nocfni sluzby, studium anglictiny/ tezke pro ty starsi, ktzeri se ucili rusky, nemeckY a francopuzsky./Pro nas je to posledni k o.. Za naseho mladi se psali weekend, knock out..A tiám jsme s jazykem

Zobrazit celou diskusi