Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ovoce, zelenina i maso podraží, varuje nový šéf zemědělců. Nejsme soběstační

Autor: David Budai - 
18. března 2017
05:56

Může být Česko zase soběstačné ve výrobě ovoce, zeleniny nebo třeba masa? Nový šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek je přesvědčen, že ano, jenže náprava potrvá desítky let. Podle něj jsme se dostali do situace, kdy hrozí i zdražování potravin. „V momentě, kdy tady nebudeme mít aspoň 50 nebo 60 procent vlastní zeleniny nebo ovoce, dojde k tomu, že bude cena růst. Za půl roku, za rok, možná za dva,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz.

Co je největším problémem českého zemědělství?

Nemáme pravidla podpory nastavená stejně, jako mají ostatní státy v EU. Mluvíme o tom, že máme společný trh, ale u nás není možné vyrábět laciněji než u sousedů. Silné ekonomiky jako Německo nebo Belgie mají na to, aby z národních rozpočtů dotovaly vývoz. Zboží na trhu, které k nám míří, má cenu pod výrobními náklady, třeba o 30 až 40 procent. Tím pádem má naše zboží vyšší ceny, my ho nedokážeme prodat a dostáváme se do situace, kdy musíme být ve ztrátě.

Naše hospodářství se nerozvíjí. Například masa už si vyrábíme jen asi 40 procent. Konzumujeme něco, co se vyrábí v podmínkách, o kterých mnoho nevíme. Nehledě na to, jaké má ekologické dopady to, že se zboží vozí v kamionech. Nikdo neříká, že jen vepřového masa, drůbežího masa a vajíček sem loni přivezlo až 43 tisíc kamionů.

Jak by se tato situace dala vyřešit?

Jsou dvě možnosti. Buď by měly být dohody na úrovni EU, že se zboží nebude prodávat za nižší ceny, než jsou výrobní náklady. Nebo naopak náš stát musí najít prostředky na to, aby rozdělil podporu. Ale na to nemáme.

Výše dotací pro české zemědělce by se tedy měnit neměla?

Myslím, že to není správná cesta. Měly by se spíše nastavit podmínky společného trhu EU tak, aby silné státy neničily naše zemědělství. Vláda by tohle měla prosadit v Bruselu. Určitě je šance, abychom to ovlivňovali.

V poslední době velmi roste cena například zeleniny. Dá se proti tomu bojovat?

V momentě, kdy už neprodukujeme ovoce nebo zeleninu v objemu, kdy můžeme něco znamenat, tak ten, kdo nám to dodává, může ceny zvyšovat. Vzpomeňme si na růže. Když sem přišlo Nizozemsko s růžemi, dali je za pětikorunu. Až zlikvidovali naše pěstitele květin, tak je sem dávají za 60 korun. Stejně to dopadne se zeleninou nebo ovocem. V momentě, kdy ji tady nebudeme mít aspoň 50 nebo 60 procent vlastní, dojde k tomu, že bude cena růst. Za půl roku, za rok, za dva. Řešením je promyšlená systémová podpora.

V čem jsou čeští zemědělci dobří a co dokážeme vyrobit ve skvělé kvalitě?

Umíme dělat téměř všechno dobře. Například u mléka jsme v Evropě na třetím místě v užitkovosti, tedy dojivosti jedné krávy za rok. Co se týče kvality, u nás jsou kontroly větší než v řadě jiných zemí.

Chtějí dneska ještě vůbec Češi jíst české výrobky?

Myslím, že Češi chtějí české výrobky. Ale zároveň je musíme informovat, aby věděli, co všechno čeští producenti dělají, aby jejich výrobky byly kvalitnější a čerstvější. V tomto směru se budu snažit hodně udělat.

Měli bychom si hlídat původ masa, říká nový spot ministerstva zemědělství a Potravinářské komory:

Video  „Bylo to pořádné prase.“ Zawadská začala věštit tajemství masa!  - Potravinářská komora ČR
Video se připravuje ...

Mohlo by být Česko zase soběstačné, co se týče výroby potravin?

Asi budu trochu zlý, ale přes 27 let jsme dělali všechno proto, abychom co nejvíce dováželi. Napravovat se to bude nejméně jednou tak delší dobu, já odhaduju tak 50 let. Ale myslím si, že se to dá zlomit. Jak můj předchůdce v Agrární komoře, tak ministerstvo zemědělství se tímto v posledních dvou až třech letech zabývali a problémy řešili.

Na co se budete jako nový šéf Agrární komory primárně zaměřovat?

Budu dělat vše proto, aby se na půdě Česka pěstovaly suroviny a chovala zvířata. Prostředky, které se budou dále rozdělovat, by měly směřovat tímto směrem. Je jedno, jestli je to velký, nebo malý zemědělec. Je potřeba, aby se na té půdě pracovalo a zvyšovala se její úrodnost.

Někteří vaše zvolení kritizují s tím, že budete hájit hlavně zájmy velkých zemědělských firem. Sám ovládáte skupinu, která obhospodařuje 17 tisíc hektarů půdy.

Je to mylná představa. Pokud malovýrobce chtěl vyrábět, bude podporován stejně nebo i víc.

zednik ( 18. března 2017 10:48 )

Ovoce, zelenina, maso a i ostatní potraviny zdražují průběžně a beze slova vysvětlení. Nepamatuji, že by něco někdy zlevnilo a to napořád. V tuhle chvíli se dá tedy předpokládat, že skokově zdraží min. o 50%, když se okolo toho už teď mluví. A to se blíží sezona. A od podzimu to bude asdi o dalších 50%.

moiaza ( 18. března 2017 10:15 )

Mám svou představu o cenách. Pokud něco nesplňuje mou představu, přestanu to kupovat. Jak jednoduché. Ovoce a zeleninu si pěstuji sám doma na zahradě. Jablka mám ještě dneska a ve velmi dobrém stavu. Zeleninu ještě mám zamraženou. Na rajská jablíčka si klidně počkám. Nejsem závisly na těch jedovatých šmejdech z marketu. Občas jesem si koupil lahváče. Jakmile mi zdražili Radegasta nad 10 kč (láhev) přestal jsem pivo kupovat. Jak jednoduché je se přizpůsobit trhu.

joudajoudovy ( 18. března 2017 10:05 )

Ovoce, zelenina i maso podraží, varuje nový šéf zemědělců. Nejsme soběstační. a za to podekujeme flaternikum, kdy zkazu zapocal LUX spolu s tradicnimi politickymi stranami a jurecka v tom pokracuje. misto toho,aby se zachovala urodna puda, ktera nas zivila a jeste se exportovala kvalitni psenici, zito, chmel, repa, brambory, ovoce, zelenina, stavi se giganticka OC a zelezobetonova monstra pro zbohatliky. s timto je spojen ubytek vody i zvere. joj! komunista za export 1 zajice do francie mohl nakoupit 200kg pomerancu.(pro ktiklouny, byly zde i spanelske) buraceni na kvalitu potravin, jejiz vyroba je na objednavku korporaci, je mlacenim prazdne slamy a predvolebni taskarice pro ziskani vice hlasu. hosankum je uplne jedno, ze si lide priplati, hlavne, ze bude spokojena smecka z unie do ktere nas socani nacpali a ani referendum nevypsali. sobotko, co bude nasledovat? ac je CT zmanipulovana, na jejim webu lze shlednou RETRO a lze si ledecos pripomenout a s komunisty to nemelo nic spolecne. http://www.ceskatelevize.cz/porady/10176269182-retro/dily/

ivoadler ( 18. března 2017 10:03 )

Pravicové vlády západní Evropy (levicové ostatně taky) podporují své zemědělce (pardon farmáře) ze státního rozpočtu v míře u nás neznámé. Dělají to s průhledným politickým záměrem. Vidláci ze západní Evropy jsou voliči pravicových stran a tento voličský elektorát je třeba udržovat. Proto mají tolik dotací. Naši zemědělci tolik dotací nemají a proto jsou naše potraviny dražší. Až naše zemědělce zlikvidují, budou moci ceny zvýšit a nám nezbyde než platit.

panda82 ( 18. března 2017 10:02 )

no co se dá čekat od těch tupohlav, zemědělství viděli tak z letadla, to chce k tomu čichnot ne úřadovat, řepka nás neuživí

Zobrazit celou diskusi