Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Mladí katolíci míří do Olomouce. Setkání s biskupy se zúčastní 6000 lidí

Autor: ČTK, bk - 
23. února 2017
18:35

Mladí katolíci z celého Česka se v polovině srpna sjedou do Olomouce na tradiční celostátní setkání. Šestidenního programu s promluvami českých a moravských biskupů se podle očekávání pořadatelské Sekce pro mládež České biskupské konference zúčastní zhruba 6000 lidí. Novinářům to ve čtvrtek v Olomouci řekl ředitel sekce Jan Balík.

Šesté celostátní setkání mládeže se v Olomouci bude konat od 15. do 20. srpna. Na programu budou kromě přednášek, diskusí a společných modliteb i koncerty a sportovní akce. „V pátek (18. srpna) budeme putovat na Svatý Kopeček, kde pak bude společný večer,“ uvedl Balík.

Balík míní, že mladí katolíci budou v srpnu v Olomouci diskutovat především o tom, jak se nebát přijímat rozhodnutí či nemít obavy z budoucnosti. Debaty se budou týkat také sebepřijetí či identity muže a ženy. „Mladí lidé na tyto věci začínají mít rozkolísané pohledy,“ podotkl Balík. Mezi další témata bude patřit manželství či vztahy křesťanů a společnosti.

Pomůže na 700 dobrovolníků

Na přípravě celostátního setkání se podílejí stovky mladých lidí, kteří v několika pracovních skupinách již od loňska zajišťují ubytování, stravování, technické zázemí i program setkání. V srpnu pak bude v Olomouci s organizací fóra pomáhat zhruba 700 mladých dobrovolníků.

Podle olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera je důležité, aby mladí věřící pomocí podobných setkání zakusili pocit, že nejsou sami. „Zvlášť z některých oblastí, kde je poměrně málo mladých věřících,“ podotkl Graubner.

Náměstek primátora Ladislav Šnevajs (KDU-ČSL) míní, že podobné akce přispívají k obrazu Olomouce jako významného duchovního centra a města mladých lidí.

Přípravou na velké letní setkání je celostátní fórum mládeže v Olomouci. Začalo ve čtvrtek a potrvá do neděle. Účastní se ho delegáti ze všech českých a moravských diecézí, z řeholí, církevních hnutí a vysokoškolských farností s biskupy.

Celostátní fórum završuje podobná setkání, která se uskutečnila v minulých měsících v českých a moravských diecézích. Výstupy z toho letošního budou zaslány také do Vatikánu, kde bude příští rok biskupská synoda o mládeži, uvedla mluvčí fóra a setkání mládeže Anna Sýkorová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi