Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

„Spím ráda nahá“ i fotky v plavkách. Co jsou lidé schopní dát si do životopisu?

  • Autor: ula - 
    6. 2. 2017
    05:20

    Hledáte novou práci a přemýšlíte nad tím, jak správně sestavit životopis? Potom se vyhněte zbytečným chybám, které zhatí vaši šanci na vysněnou práci dříve, než dostanete příležitost osobně se představit na přijímacím pohovoru. Životopis je totiž spolu s motivačním dopisem vaší vstupní vizitkou, dle níž se zaměstnavatel, zda jste potenciálně vhodným uchazečem o práci, nebo vás rovnou zařadí do složky se štítkem „zamítnuto“. Co jsou schopní lidé do životopisů napsat a jak se vyvarovat chybám?

  • 1.Přes polovinu životopisů končí v koši

    „V situacích, kdy personalista vybírá ze dvou vyrovnaných kandidátů, často rozhodují maličkosti. Nevhodně sepsaný životopis vás tak může vyřadit ze hry třeba jenom tím, že si po sobě řádně nezkontrolujete gramatiku,“ uvedl pro Blesk.cz Ondřej Wysoglad, ředitel personální agentury Adecco ČR, a dodává, že až 60 % životopisů denně skončí v koši.

    Příklady životopisů Příklady životopisů | Adecco

     

  • 2.Domácí mazlíčky hlásit nemusíte

    Personalisté se často pozastavují nad samotným rozsahem životopisu, kdy někteří uchazeči sází na přílišnou stručnost a uvedou o sobě minimum informací, jiní v něm pro změnu chtějí představit celý svůj životní příběh. „U životopisů, z nichž nelze vyčíst ani základní informace, uchazeči často sází na marketingové triky, jako jsou velké barevné nadpisy, nestandardní typy písma a jiné grafické znaky, které mají personalistu zaujmout na úkor důležitých informací.


    Opačný problém představují CV, v nichž naleznete nadbytečné informace o rodině, domácích mazlíčcích, najetých kilometrech či námořních mílích,“ říká Wysoglad. Mezi časté chyby dále patří nepřehlednost informací, přeskakování v rámci pracovních zkušeností, využívání frází ze vzorových ukázek životopisů, či nevhodně použité fotografie.

    Příklady životopisů Příklady životopisů | Adecco

  • 3.Fotky v plavkách raději nedávejte

    V dnešní době moderních technologií se životopis obvykle zasílá e-mailem a řada uchazečů k němu připojí svou fotografii. Pro personalisty je pak díky fotce snazší vzpomenout si, kdo je nejvíce zaujal. Při jejich prohlížení se ale zároveň mnohdy velmi pobaví. „Často se setkáváme s tím, že uchazeči k životopisu připojí své neformální foto, například v plavkách u bazénu, na balkóně s mokrým prádlem, či na party se svými přáteli. Tam se pak kromě jejich nevhodnosti i těžko určuje, která tvář je ta pravá,“ upozorňuje Wysoglad.

  • 4.Perličkami pobavíte, ale nezaujmete

    Mimo nevhodných fotografií ale není v životopisech nouze o další bizarnosti, kterými kandidáti chtějí zlepšit svůj osobní profil. Obzvlášť zajímavá bývá rubrika koníčky a další dovednosti, v níž personalisté zjišťují, že uchazeč je například budoucí atlet (již vyhrál mnoho táborových sportovních soutěží), intenzivně se věnuje matematice (pravidelně pomáhá s úkoly svému osmiletému sourozenci) nebo rozumí mnoha cizím jazykům. O to větší je posléze překvapení, když vám uchazeč, který podle životopisu umí plynule polsky, neodpoví ani na jednoduchou otázku v tomto jazyce.

     

    „S bizarnostmi v životopisech se ale nesetkáváme jen v ČR, třeba naše italské kolegy nedávno pobavil životopis jedné slečny, která se ucházela o pozici asistentky a do osobních charakteristik uvedla, že spí ráda nahá. Jakou osobní kompetenci to mělo osvětlit, doposud nezjistili,“ doplňuje Wysoglad.

    Příklady životopisů Příklady životopisů | Adecco

  • 5.Perličky z životopisů

    • nevhodné fotografie (akty, rodinné foto apod.)
    •  sdílení nadbytečných osobních informací (např. uvedení jmen všech dosavadních psích mazlíčků, místa početí dítěte apod.)
    • zveličování koníčků a dovedností (např. výborné znalosti z matematiky – druhé místo v matematické olympiádě, 5. třída)
    • nesmyslnost informací (Rodinný stav: Dobrý, Emailová adresa: „Do té kolonky emailová adresa mám napsat e-mail, nebo adresu domů?“)
    • Pravopisné přešlapy (Dosažené vzdělání: Visoké)

    Příklady životopisů Příklady životopisů | Adecco

  • 6.Dobrá rada na zavěr

    Skvěle napsaný životopis vám může pomoci k vysněné práci. Abyste se vyvarovali zbytečných chyb, je důležité si uvědomit, na jakou pozici a do jaké společnosti budete životopis posílat. Dle toho budete své CV koncipovat. Vzdělání i dosavadní pracovní zkušenosti přehledně srovnejte a při jejich výčtu myslete na to, že není třeba zmiňovat všechny vaše studentské brigády, zejména máte-li mezitím dostatek kvalifikovanějších pracovních zkušeností.

     

    Pro personalisty jsou důležité také informace o specifických dovednostech kandidáta, jako je vedení týmu, jazyková a PC vybavenost, práce s informačními systémy atd. „Při psaní CV buďte důslední a vždy si ho po sobě přečtěte, případně ho nechte zkontrolovat odborníkem. Vedle obsahové stránky přitom myslete i na formátování, používejte jednotné řádkování, odrážky i typ písma,“ dodává Wysoglad. 

    Příklady životopisů Příklady životopisů | Adecco

     

     

zednik ( 6. února 2017 11:34 )

Pokud se slečna ucházela o místo osobní asistentky, tak její informace o tom jak ráda spí, byla relevantní. Určitě znala reálný život a personalista si zbytečně hraje na puritána

dandova ( 6. února 2017 10:54 )

 A tu slečnu Italové přijali.

Zobrazit celou diskusi