Sobota 4. května 2024
Svátek slaví Květoslav, zítra Klaudie
Oblačno 21°C

Češi pomohli Polákovi z vězení v Sýrii: Je po více než roce na svobodě

Autor: ČTK, sou - 
24. ledna 2017
10:17

Česká diplomacie zprostředkovala propuštění polského občana nezvěstného od prosince 2015 s předpokládaným pobytem v Sýrii. V úterý byl v Libanonu v pořádku předán polské straně. Podle mluvčího Pražského hradu Jiřího Ovčáčka k propuštění podle něj přispěla Kancelář prezidenta republiky.

Čtyřiapadesátiletý Leszek Panek byl dnes v Bejrútu předán polské straně ředitelem zahraničního odboru Hradu Hynkem Kmoníčkem. Nezvěstný byl od 10. prosince 2015. Polsko se prostřednictvím české diplomacie pokoušelo zjistit bližší informace o jeho pobytu poté, co se v médiích objevily zprávy, že Panek je pravděpodobně v syrském vězení a že byl při zadržení postřelen. Čeští diplomaté jsou jedinými zástupci zemí Evropské unie a NATO v Damašku.

„Díky úspěšným česko-syrským jednáním, která probíhala v Praze a v Damašku, se podařilo pana Panka nalézt a dosáhnout dohody o jeho propuštění z humanitárních důvodů. Pan Panek je v uspokojivém fyzickém a odpovídajícím psychickém stavu,“ uvedl Ovčáček.

Ze Sýrie byl polský občan přepraven do Libanonu, kde ho dnes odpoledne na zastupitelském úřadu ČR převzal polský velvyslanec v Libanonu Wojciech Božek. Českým zastupitelským úřadům v Sýrii a Libanonu poděkoval za pomoc při vyřešení případu. „Kancelář prezidenta republiky ČR současně děkuje syrským a libanonským úřadům za efektivní pomoc a spolupráci,“ podotkl Ovčáček.

blebleble504 ( 24. ledna 2017 11:52 )

 Dobře mu tak blbovi nema jezdit do sirie jen totalni mago.r tam jede...měli ho zabít z.m.rd.a

ivoadler ( 24. ledna 2017 10:25 )

Existence naší ambasády v Damašku je trnem v oku naši antikomunistům. Měli bychom přece být solidární a styky s Asadem přerušit. Blbci.

Zobrazit celou diskusi