Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kardinál Vlk s rakovinou našel azyl na faře v Karlíně. U sestry Magdy

Autor: Mii - 
23. ledna 2017
11:55

Rakovina omezila život kardinála Miloslava Vlka (84) natolik, že se o sebe sám nedokáže postarat. A vyžaduje neustálou péči. Kdo všechno mu je teď nablízku? Vlk má tumor na plicích s metastázami do kostí. Kardinála, který už se smířil se smrtí, čeká chemoterapie.

Kardinál Vlk byl z nemocnice propuštěn do domácího ošetřování v pátek. O léčbu jeho typu rakoviny se stará profesor onkologické kliniky, který pro duchovního připravuje chemoterapii. Informoval o tom Vlkův oficiální web. Kardinál v tuto chvíli pobývá na faře v Karlíně, kde je v péči místního faráře, jenž se řadí k fokolarínům. S péčí o něj pomáhá pracovnice farnosti, sestra Magda, která je jeho pravou rukou.

Důležitá je také kardinálova ošetřující lékařka – volontárka. Ta po celou dobu zprostředkovává kontakt s ošetřujícími profesory jednotlivých klinik.

Sám Vlk přijal diagnózu v klidu. Na svém webu uvádí, že to byl on, kdo podepíral profesory, kteří mu zprávu sdělovali. Kardinál si myslí, že je na správné cestě, protože už vícekrát se mu zdálo, že odejít „tam”, je to nejsprávnější řešení. Je nicméně potěšen z vlny zájmu a solidarity, kterou jeho zdravotní stav ve společnosti zvedl.

Dlouhotrvajcí komplikace

Zdravotní komplikace kardinála Vlka začaly na jaře loňského roku. Tehdy se mu začaly ozývat bolesti z opěrného aparátu, které po rentgenech byly označeny za projevy degenerace opěrného aparátu. Na podzim proto Vlk podstoupil lázeňské léčení.

Procedury ale nepomohly, naopak – bolest se zhoršovala. Přesto opakovaně absolvoval „apoštolské cesty“. Jenže nakonec bolesti vygradovaly tak, že kardinál začal trpět závratěmi a na Štědrý den musel být hospitalizován na koronární jednotce kvůli poruše srdečního rytmu.

Po čtyřech dnech byl propuštěn s tím, že bolesti budou řešeny ambulantně. Přijal pohostinnost mužského fokoláře v Praze, kde jej ošetřoval jeden zdravotní bratr a denně k němu docházela doktorka.  Po sérii vyšetření byl ale na začátku letošního roku opět hospitalizován a podstoupil celotělové PET CT vyšetření s bronchoskopií. Ta potvrdila diagnózu – tumor plic s metastázemi do kostí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

sores ( 23. ledna 2017 23:00 )

Ale ale, proč mu nepomůže jeho velký šéf na nebi a neodčaruje mu nemoc když je všemohoucí??????? Kdyby promodlil den i noc tak je mu to na PRD! Smrtka má větší moc nežli ten všemohoucí, což nechápu proč se mu tak v tom případě říká " náš bůh všemohoucí"!

samec3 ( 23. ledna 2017 20:00 )

 Jsou to zloději všichni nedal bych jim ani korunu a ten kdo věří ten ať jim dá peníze kdyby měli církve vše vrátit co nakradli tak by se o ně nikdo nezajímal takhle si žijou na úkor druhych

samec3 ( 23. ledna 2017 19:56 )

Co nás zajímá Vlk stejně jde do pekla

mart33 ( 23. ledna 2017 17:40 )

Vlk je antizeman,ideový podporovatel pražské kavárny.

mckartny ( 23. ledna 2017 14:55 )

 Ac je ten pán clenem nejhorší zločinecké skupiny hned po nacistech...přejme mu co nejméně bolesti a uzdravení

Zobrazit celou diskusi