Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Studenti spouští Encyklopedii migrace: „Inspiruje nás Palachova oběť“

Autor: Daniela Soukalová - 
17. ledna 2017
20:43

Příběhy uprchlíků, vysvětlení pojmů, jako je kulturní šok, nebo nejčastější otázky o migraci – to vše budou moci najít čtenáři v rámci neziskového vzdělávacího projektu Encyklopedie migrace. Osmičlenný tým studentů a čerstvých absolventů ve spolupráci s odborníky z fakult Karlovy univerzity a Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně podrobně zkoumal fenomén migrace. Jeho spuštění pak připadá na středu 18. ledna u příležitosti Palachova týdne. Právě spuštění encyklopedie k tomuto datu má symbolický význam. 

„Osoba Jana Palacha a jeho oběti je pro nás stále živou inspirací, inspirací k veřejné a zodpovědné roli studentů, kteří cítí určitou povinnost vůči společnosti. V našem případě bychom rádi pomáhali zkvalitnit veřejnou debatu v České republice, aby měli lidé lepší přístup k odborným analýzám a výkladu problému komplexně a v souvislostech,“ uvedl pro Blesk.cz hlavní koordinátor projektu Jakub Múčka.

Myšlenka vznikla v rámci Studentského hnutí za solidaritu založeného lidmi, kteří se vrátili z chorvatsko-srbských hranic, kde pomáhali uprchlíkům. „Osobně se s nimi setkali, mluvili s nimi a po návratu byli znepokojeni plytkostí diskuse, která okolo tématu migrace a uprchlictví v současné době probíhá,“ vysvětlil Múčka.

Sami jako studenti chtěli konstruktivně přispět k řešení problému, a tak se začal rodit ideál přehledné mapy, která by pod dohledem odborníků zpracovávala nejdůležitější témata spojená s migrací a přístupnou formou by je nabízela každému, kdo se o tématu bude chtít dozvědět více.

Dojde i na Ukrajinu

„V současnosti míříme na země Blízkého východu, především Sýrii a Irák. Ty chceme rozpracovat jako první. Spolu s tím se zaměříme na konflikt na Ukrajině a na oblast východní Evropy, komplexní soubor hesel k této sekci uveřejníme v únoru,“ upřesnila Zuzana Gruberová s tím, že výhledově se budou zaměřovat také například na severní Afriku.  

Partnery projektu jsou sice především fakulty Univerzity Karlovy a jejich akademici, ale spolupracují i s Filozofickou fakultou Masarykovy univerzity v Brně. „Spolupráci s odborníky v neziskovém sektoru se nebráníme a s některými jsme již navázali spolupráci, mezi nimi můžeme zmínit odborníky z Migraceonline.cz nebo vzdělávací program Varianty Člověka v tísni,“ informovala Zuzana Terry.

Encyklopedie momentálně spouštějí v základním nastavení, ve kterém čtenáři najdou například příběhy uprchlíků, na kterých budou zároveň vysvětlovat důležité pojmy jako například kulturní šok, zákon o azylu.

„Navázali jsme spolupráci s platformou Příběhy uprchlíků, která se sbírání skutečných příběhů uprchlíků věnuje již rok, dále jsme převzali oficiální záznamy české kanceláře UNHCR. Rozhovory s dalšími migranty a uprchlíky, kteří přišli do České republiky z různých zemí světa, nejen tedy Blízkého východu, budeme sami natáčet,“ popsal Múčka.

Encyklopedie se zaměří i na migraci Čechů

Každý měsíc plánují odkrýt novou sadu odborných hesel a kromě toho kontinuálně pracovat na nových rozhovorech a článcích k tématu. O všech novinkách budeme informovat na našich sociálních sítích. „Připomeňme zde, že celá Encyklopedie je dobrovolnický, neziskový projekt, který koordinují studenti ve svém volném čase. To je pro naši práci zároveň limitující faktor,“ upozornila Gruberová.

Více se budou ale věnovat i Čechům. A to nejen jejich vnímání migrantů, ale také tomu, jak migrovali a migrují po světě. „Dalším tématem jsou naopak menšiny v České republice, tedy lidé, kteří přicházejí k nám. Chystáme proto hesla například o muslimské a vietnamské menšině s aktuálními daty a informacemi,“ uzavřela Lucie Berg.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

asijo ( 18. ledna 2017 00:30 )

Zajímavé,když někdo spáchá sebevraždu dnes,tak se řekne,že byl blázen.

Zobrazit celou diskusi