Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Pád střechy v České Třebové: Blesk našel firmu, která ji stavěla

Autor: bud, ČTK - 
16. ledna 2017
19:13

Zřícenou střechu nové sportovní haly v České Třebové už začal zkoumat znalec. Zatím vůbec není jasné, proč k pádu došlo. Šetření na místě bude probíhat pravděpodobně několik dnů. Práce přímo na střeše měla podle zjištění Blesk.cz na starost subdodavatelská firma Cecolegno.

Střešní konstrukce se zřítila v sobotu večer během florbalového turnaje, a to ještě před slavnostním otevřením haly. Z hřiště se naštěstí podařilo utéct všem 80 lidem, dva z nich se při tom lehce zranili.

Stavbu zřícené střechy měl na starost subdodavatel. Podle mluvčího kraje Dominika Bartáka šlo o pražskou stavební společnost Cecolegno. Zástupci této firmy se ale k celé záležitosti nechtějí vyjadřovat. „Nebudeme nic komentovat,“ řekla na dotaz Blesku žena, která zvedla telefon. Potom zavěsila.

Objasnit situaci okolo svého subdodavatele nechce ani společnost Profistav Litomyšl, která měla celou stavební zakázku na starost. „Naší prioritou je odhalení důvodu propadlé střechy a ve spolupráci s investorem navržení veškerých opatření pro zajištění bezpečnosti a minimalizace negativních dopadů,“ uvedla pouze firma v prohlášení. 

Policie vyměnila znalce kvůli podjatosti

Příčiny pádu jsou zatím nejasné. Místo havárie začal v pondělí prošetřovat nový soudní znalec. Ten původně určený byl vyměněn kvůli možné podjatosti. Mohl být totiž propojen se stavební nebo projektantskou firmou. „Začínáme s důkladným ohledáním budovy za přítomnosti jiného soudního znalce, z jeho strany by mělo být všechno v pořádku. Dále zajišťujeme další podkladový materiál a výslechy osob,“ uvedla policejní mluvčí Lenka Vilímková s tím, že ohledání místa potrvá několik dní.

Podívejte se na záběry z dronu:

Video  Zřícená střecha v České Třebové: Záběry z dronu odhalily rozsah škod.  - Pardubický kraj
Video se připravuje ...

Výše škody zatím není jasná. Hejtman kraje Martin Netolický prohlásil, že všechny následky ponese stavební firma. „Na odstranění poškozených částí stavby ani na následné úpravy projektu a znovu zprovoznění nedáme ani korunu navíc. Naopak budeme vyžadovat, aby byla označena jasná odpovědnost za vzniklou škodu,“ řekl hejtman.

Během stavby haly bylo provedeno několik změn projektu. Kvůli tomu, že skalnaté podloží bylo proti předpokladům hlouběji, se musely postavit železobetonové sloupy s větším průměrem, tuhostí a jiným rozmístěním. „Sloupy se střechou nemají nic společného, mají vliv jen na obvodový skelet,“ řekl Michal Votřel, vedoucí odboru majetkového a stavebního řádu Pardubického kraje. Dílčí změny projektu považuje za běžné, měnily se i další položky, například plynová přípojka nebo elektroinstalace.

Cena stavby haly se zvyšovala

Halu nechal vybudovat Pardubický kraj za necelých 58 milionů korun. Podle dodatků ke smlouvě, které jsou zveřejněny v registru smluv, byla cena kvůli dodatečným stavebním pracím dvakrát navýšena, celkem o 1,3 milionu.

Video  V nové hale v České Třebové se zřítila střecha. 80 lidí prchalo.  - TVCOM.cz
Video se připravuje ...

V Pardubickém kraji je firma Profistav Litomyšl dobře známá. Sportovní hala není první zakázkou, kterou od vedení kraje získala a realizovala. Už v roce 2007 se podílela například na rekonstrukci silnic v Lanškrouně nebo v obci Orel. Obě zakázky vyšly kraj dohromady na 20 a půl milionu korun. Loni v říjnu pak například zástupci kraje otevřeli zrekonstruovanou svitavskou polikliniku. Veřejnou zakázku na stavbu zřícené haly získala Profistav Litomyšl v roce 2015.

Podívejte se na fotografie z místa havárie:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi