Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Poplatky na účtech tiše poskočí, varuje ekonomka. Banky se ale brání

  • Autor: ula - 
    4. 1. 2017
    06:10

    Bankovní domy začnou podle ekonomů znovu vydělávat na poplatcích, některé zdražily své služby už loni na podzim. Jde zejména o poplatky za výběry z cizího bankomatu, vklady hotovosti třetí osobou nebo poplatek za nastavení inkasa pro včasné splacení u kreditní karty. Zda a o kolik své služby zdraží, zjišťoval Blesk.cz u jednotlivých bank.

  • 1.Některé banky už poplatky zvedly

    „Očekávám pokusy bank o znovuzavedení některých poplatků. Již během září 2016 došlo například na postupné navyšování poplatků za výběry z cizího bankomatu u jedné z banky od 1 do 10 Kč,“ popisuje Dagmar Prajzlerová ze společnosti Partners. Zpoplatnily se také vklady hotovosti 3. osobou, někde se vybírá až 70 korun. U kreditních karet se zavádí poplatek za nastavení inkasa u běžného účtu pro včasné splacení a využití bezúročného období.

    Některé banky už poplatky zvedly. Některé banky už poplatky zvedly. | Profimedia

  • 2.ČSOB a ERA

    „Poplatek za výběr z bankomatu jiné banky se od 1. září 2016 zvýšil z 35 Kč na 40 Kč,“ říká Pavla Hávová z ČSOB banky a dodala: „Levnější nebo zdarma má klient výběry kartou z bankomatů s logem ČSOB nebo Era / Poštovní spořitelna. Dále máme jako alternativu síť poboček České pošty, kde jsme cenu za výběr hotovosti nezměnili.  Sazebník upravujeme několikrát v roce, ke zdražení samozřejmě nepřistupujeme rádi, nutno však říct, že ceny pouze nezvyšujeme, ale některé položky jsme pro klienty zlevnili. Snažíme se pokrýt náklady, které tyto transakce vyvolávají.“


    Za vklad hotovosti 3. osobou si u ČSOB zaplatíte 70 korun, dále si zaplatíte za službu automatická plná splátka kreditní karty za 20 korun měsíčně. Další úpravy v sazebníku v tuto chvíli banka neplánuje, případně je bude avizovat s dvouměsíčním předstihem.

     

    ČSOB ČSOB | archiv
    ERA ERA | archiv

  • 3.Česká spořitelna

     Aktuální ceník začal platit 1. ledna 2017. K žádným významným změnám oproti původnímu ceníku nedošlo. K posledním větším změnám v sazebníku došlo v prosinci v souvislosti s platností zákona o úvěru pro spotřebitele, řekla Kristýna Havligerová, tisková mluvčí České spořitelny.

     

    Poplatek za výběr z bankomatu jiné banky se v poslední době neměnil, stále činí 40 korun.

     

    „Aktuálně stojí vklad hotovosti třetí osobou na účty vedené u České spořitelny 80 korun, uvedla mluvčí. Za nastavení inkasa u běžného účtu pro včasně splacení a využití bezúročného období u kreditní karty si zaplatíte 30 korun měsíčně. V dohledné době banka žádné výrazné změny v ceníku nechystá. 

    Česká spořitelna Česká spořitelna | Česká spořitelna

  • 4.Raiffeisenbank

    „Naše poplatková politika je dlouhodobého rázu. Poplatky měníme s ohledem na situaci na trhu a v případě změn produktové nabídky. Klienti jsou vždy o změnách informováni s dostatečným předstihem,“ uvedla mluvčí banky Petra Kopecká.

     

    Klienti Raiffeisenbank mají výběry z bankomatu cizích bank zdarma. Co se týče poplatku za vklad třetí osobou, ten už je zaveden u banky dlouhodobě.

     

    „Poplatkem jsou dotčeni nikoli majitelé účtu, ale samotní vkladatelé. Důvodem je potřeba pokrytí administrativních nákladů spojených s tímto úkonem. Alternativou, která je zdarma, jsou bezhotovostní platby,“ upřesnila Kopecká. Stejně tak si klienti připlatí za poplatek nastavení inkasa u běžného účtu pro včasné splacení a využití bezúročného období. Banka neuvažuje o žádné úpravě.

    Raiffeisen BANK Raiffeisen BANK | Raiffeisen BANK

  • 5.Air Bank

    „Žádné nové poplatky jsme v poslední době nezavedli, nezdražovali jsme dokonce ani v posledních pěti letech. Od našeho startu jsme náš ceník sice několikrát upravovali, buď jsme totiž některé existující poplatky snižovali, nebo úplně zrušili,“ řekl mluvčí AirBank Vladimír Komjati.

     

    „Pokud ale klient potřebuje vybrat z bankomatu jiné banky a má u nás Malý tarif (nulový měsíční poplatek), zaplatí za tento výběr 25 Kč. 25 Kč ho stojí jeden výběr nejen v bankomatu jiné banky v České republice, ale kdekoliv v Evropské unii,“ upřesnil Komjati. Zásadní změny banka prozatím nechystá.

    Air bank Air bank | archiv

  • 6.Equa Bank

    „Poplatky za běžné služby jsme neměnili několik let. Naopak jsme například zrušili všechny podmínky pro vedení účtu zdarma a již dva roky mohou klienti využívat bezplatně náš účet i s dalšími službami (včetně neomezeného výběru z bankomatů všech bank), a to bez nutnosti splnění jakýchkoliv podmínek,“ řekla mluvčí Equa Bank Markéta Dvořáčková.

     

    Výběr z jakéhokoliv bankomatu mají klienti zdarma. Vklad hotovosti 3. osobou je u Equa možný přes jakoukoliv pobočku České pošty, přičemž jeden vklad v měsíci je zdarma.

    Equa bank Equa bank | Equa bank

  • 7.Fio Banka

    Ani Fio Banka poplatky za obvyklé služby nezvýšila ani nezavedla. „Naši klienti mohou využít zdarma 10 výběrů měsíčně z našich bankomatů a až 5 z cizích v Česku jako odměnu za placení kartou. (Za každé 4 000 Kč celkem zaplacené kartou a zaúčtované v jednom měsíci získají 1 výběr z cizího bankomatu v ČR zdarma. Celkem tak lze v každém měsíci využít až 5 výběrů z cizích bankomatů v ČR bez poplatků. Po jejich vyčerpání stojí každý další 30 Kč,“ řekl Blesk.cz mluvčí banky Zdeněk Kovář.

     

    Vklad hotovosti na pobočce na vlastní účet je zdarma, vklad hotovosti na účet třetí osobou stojí 70 Kč. Majitel účtu ale může kohokoliv oprávnit, aby mohl na jeho účet vkládat peníze také zdarma. Zavádění poplatků za běžné bankovní služby banka nechystá.

      

    Fio banka Fio banka | Fio banka

     

  • 8.mBank

    „Nyní od Nového roku jsme žádné úpravy v sazebníku nedělali. Pouze jsme oznámili změnu nastavení pro Pojištění zneužití platební karty. Nově toto pojištění zahrnuje třeba krádež stravenek, elektronické čtečky knih, malého technického průkazu od auta nebo časový kupon na MHD. Toto pojištění bude nově stát 49 Kč namísto dosavadních 29 Kč,“ přiblížil jednu ze změn Pavel Vlček, tiskový mluvčí mBank.

     

    Klienti mBank mohou vybírat ze všech bankomatů zdarma. V mBank se nepracuje s hotovostí, takže na účet lze převést peníze elektronicky, případně poštovní poukázkou.

     

    „Splátka až do výše 99 % využité částky z kreditní karty je v mBank zdarma. Nastavení 100 % splátky je také možné, ale za 25 korun měsíčně. Důvod je jednoduchý, jedná se o nadstandardní službu, která je pro klienta velice komfortní,“ vysvětlil Vlček.

    mBank mBank | mBank

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi