Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rok 2017: Hypotéku už nedostane každý a banky zavádí staronové poplatky

Jaké změny nás čekají ve finančním světě v roce 2017?
Jaké změny nás čekají ve finančním světě v roce 2017?  (Autor: Profimedia, Partners)
Autor: ula - 
2. ledna 2017
05:00

Rok 2017 budou finančně výrazně ovlivňovat změny z loňska. Od prosince 2016 začaly platit dva velké zákony - jeden zdražil hypotéky, druhý reguluje životní pojištění. Banky navíc znovu zavádějí některé již zrušené poplatky. Zvednou se díky novému zákonu úrokové sazby? Klesne zájem o hypotéky?

Hypotéku nedostane každý, sazby porostou

Běžné spotřebitele letos nejvíce zasáhla transpozice evropské směrnice, zákon o spotřebitelském úvěru. Dotýká se všech úvěrů, bankovních i nebankovních, a zcela nově reguluje také oblast hypoték a mikropůjček. Lidem přináší mnoho plusů, například možnost splatit hypoteční úvěr v době fixace zdarma nebo s minimální sankcí. Velkou neznámou je právo spotřebitele napadnout u soudu posouzení úvěruschopnosti, které banka provedla.

Ačkoli začal zákon platit v roce 2016, jeho dopady bude možné reálně zaznamenat až v roce 2017. Hlavní otázka zní, zda zákon zdraží hypotéky a zda o ně bude pořád tak velký zájem. 

„Nemyslím si, že zájem o hypotéky se sníží, ten tu bude vždy. Sazby se sice zvýšily o pár desetin. Nyní se ale budou více kontrolovat klienti a jejich příjmy a ne každý na hypotéku dosáhne a můžeme za to jen poděkovat,“ řekl ve studiu Blesk finanční poradce Partners Ondřej Hatlapatka. Podle něj totiž dosáhl na hypotéku člověk s minimálními příjmy a to jej často uvrhlo do dluhové pasti.

Banky zvyšují poplatky

Banky začaly také znovu vydělávat na poplatcích. „Očekávám pokusy bank o znovuzavedení některých poplatků. Již během září 2016 došlo například na postupné navyšování poplatků za výběry z cizího bankomatu, např. od 1 do 10 Kč,“ popisuje novinky manažerka bankovních služeb Dagmar Prajzlerová. Zpoplatnily se také vklady hotovosti 3. osobou. U kreditních karet se zavádí poplatek za nastavení inkasa u běžného účtu pro včasné splacení a využití bezúročného období.

Jaké další novinky v roce 2017 nás čekají? Podívejte se na rozhovor:

taktone ( 2. ledna 2017 11:50 )

Banky nejsou české a jsou to zloději s požehnáním zákona

žanyn ( 2. ledna 2017 11:19 )

Banky by měly především zavést ony socialistické úroky z vkladů i úroky z půjček. Klidně by mohly. Za ty roky od sametu maj nahrabáno na desítky let dopředu.

Zobrazit celou diskusi