Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dívku (13) bil otčím i matka, spojila se s Linkou bezpečí. Denně volá 500 dětí

Autor: tmp - 
27. listopadu 2016
06:16

Bití, tahání za vlasy, nepřiměřený trest za cokoliv, co udělala. Takový teror zažívala dívka (13) dennodenně od matky i otčíma. Nakonec ze zoufalství zavolala na Linku bezpečí. Operátoři se s ní domluvili, že za ni kontaktují orgán sociálně-právní ochrany dětí. Dívka je jen jednou z 500 dětí, které denně na linku zavolají.

„Se třináctiletou dívkou jsme se domlouvali, že budeme kontaktovat orgán sociálně-právní ochrany dětí v místě jejího bydliště, a to bylo právě kvůli tomu, že popisovala dlouhodobé, tři roky trvající týrání ze strany matky a matčina nového přítele,“ popsal pro Blesk.cz vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský. „Opakovaně jí ubližovali, tahali za vlasy a bili. Dívka byla velmi přísně trestaná za každou špatnou známku,“ doplnil.

Nešťastná dívčina se operátorům linky svěřila, že se doma necítí dobře a bojí se tam vracet ze školy. V podobných případech se snaží operátoři Linky bezpečí nejdříve ověřit, zda si mohou děti nějak pomoci samy. To se stalo i tentokrát. „Když jsme zjišťovali, jestli má ona sama možnost ve svém okolí se na někoho obrátit, tak popisovala, že by nerada komukoliv ze svých blízkých způsobovala nějaké další starosti. Zastávala názor, že by si to měla vyřešit sama,“ popsal Porubský.

Jak případ dopadne, se operátoři nedozví

Sociálka tak na místo skutečně dorazila. Jak případ dopadl, ale vedoucí neví. „V momentě, kdy to předáme dál, tak ty organizace už nejsou ze zákona povinné nám dát zpětnou vazbu,“ dodal vedoucí, podle kterého se momentální roční období neodlišuje, co se týče počtu a témat hovorů, výrazně od jiných období.

„V průběhu roku nevidíme velké výkyvy v tématech, jen v létě logicky ustanou témata šikany ve škole,“ vysvětlil. S Vánocemi ale i tady přijde klid. „Vánoce jsou u nás nejklidnější, máme nejméně hovorů, protože ty děti jsou natěšené na dárky. Těch hovorů je úplně nejméně, ale když už jsou, tak je to o osamění a velkém smutku nebo o tématech, která se k Vánocům vůbec nehodí,“ dodal vedoucí.

V současné době volá na Linku bezpečí kolem 500 dětí za den. Podle vedoucího řeší hlavně vztahové problémy v rodině, s kamarády nebo problémy s láskou, dále pak potíže, které se týkají sexuálního vyzrávání a osobní témata – strachy, úzkosti nebo deprese.

Jen za poslední dva týdny se díky Lince bezpečí podařilo akutně pomoci celkem čtyřikrát. „Dvakrát jsme volali na ZZS v případě předávkování léky a v případě závažných zdravotních potíží, dvakrát jsme předávali informace o dětech pracovnicím orgánů sociálně-právní ochrany dětí v případě útěku z domova a v případě týrání,“ uzavřel Porubský.

Jak linku kontaktovat?

Linka bezpečí – dětská linka důvěry. Pro děti a dospívající do 18 let a pro studenty do 26 let
Telefon: 116111 – nonstop, zdarma, anonymně
E-mailová poradna: pomoc@linkabezpeci.cz
Chat: chat.linkabezpeci.cz
www.linkabezpeci.cz



Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi