Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Objektivita u Krause je nesmysl, cupuje právník argument Primy u „zakázané show“

Autor: tmp - 
27. října 2016
17:55

Může být vysílání pořadu Show Jana Krause vnímané mediální radou jako porušení objektivity a vyváženosti? Televize Prima tak argumentuje v případě show s Jiřím Bradym a protizemanovskými výpady, jenže podle odborníka na mediální právo Aleše Rozehnala je to nesmysl. Pro Blesk.cz zmínil, že objektivní a vyvážené musí být pouze zpravodajské a politicko-publicistické pořady, kam ale ten Krausův nepatří. Ve stejném duchu se vyjádřil i šéf Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Ivan Krejčí.

„Televize Prima by ráda odvysílala celý pořad tak, jak byl natočen. Podléhá však přísné zákonné regulaci televizního vysílání. Nelze vyloučit, že by úvodní část pořadu byla vyhodnocena RRTV jako porušení zákonné povinnosti objektivity a vyváženosti.“ Takto se bránila televize Prima ve čtvrtek. Den poté, co ze svého vysílání stáhla premiérovou epizodu Show Jana Krause. Podle advokáta Aleše Rozehnala jde ale o nesmysl.

„To se týká pouze zpravodajských a politicko-publicistických pořadů. Dokonce v jednom judikátu Nejvyššího správního soudu je uvedeno, že některé pořady se vymykají požadavku na objektivitu a vyváženost a jako příklad jsou tam uvedeny pořady zábavné, sportovní, dětské, reality show a podobně, což ten Krausův pořad právě připomíná reality show,“ řekl Rozehnal.

Video  Kraus o cenzuře Primy: Doufám, že to odvysíláte celé.  - Show Jana Krause
Video se připravuje ...

Show do televize patří

Televize by naopak měla poskytovat rozmanité vysílání. „Podle toho judikátu by televize neměly poskytovat sterilní informace, ale mají odrážet realitu včetně kontroverzí, nejednoznačností a tak dále. Měla by vyvolávat celospolečenské diskuse,“ doplnil odborník.

Argumenty Primy jsou podle Rozehnala mimo mísu. Odborník také upozornil na to, že televize mají obecně zabezpečovat svobodnou soutěž politických sil. „Takže ani to, že by tam zazněly nějaké jednostranné informace, by nemuselo znamenat, že to vysílání ve svém souhrnu je neobjektivní a nevyvážené,“ zmínil. Tato podmínka se totiž vztahuje k celému vysílání televize a nikoliv jenom k jednomu pořadu, protože některé pořady ani ze své podstaty nemohou být objektivně vyvážené. „Jako například křesťanský týdeník,“ řekl Rozehnal.

Podprahová televizní politika

Podle Rozehnala je tak na televizi vidět její určitá politika, jejíž směřování se ale snaží televize zakrýt. „Já si myslím, že televize nesouhlasí s tím, co tam zaznělo, a samozřejmě je jejich svrchovaným právem v rámci editoriální svobody rozhodnout, co zařadí a co nezařadí. To je v pořádku. Oni akorát využili tady tu obezličku, aby se jakoby zaštítili tou objektivitou a vyvážeností, protože asi nemají odvahu na to říct: my s tím, co tam zaznělo, nesouhlasíme,“ vysvětlil odborník.

Podle něj si nechce televize opět naběhnout, jako se stalo v době, kdy byla Prima kritizovaná za jednostranné informování o uprchlické krizi. „Už asi raději nechtějí říkat, že si volí cestu takovou, že si budou rozhodovat sami o tom, co budou vysílat, a raději se zaštiťují touhle perličkou objektivity a vyváženosti, což teda mimochodem je častou zástěrkou, to televize používají,“ uzavřel.

suov ( 3. listopadu 2016 14:02 )

Když vidím toho malého skřeta s jeho šklebem, tak se mi otvírá nůž v kapse!!!

joudajoudovy ( 29. října 2016 12:22 )

kdo jendou zradi, ve prospech svych osobnich vyhod, zradu zopakuje a ma pokriveny moralni kredit. hermann - lhar, prospechar, buric a jako knez umi manipulovat s davem. horacek – sbt blokovana osoba. proc asi? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=bysvazek&iregcis=34484&utvar=X.%20S%20SNB kocab - stb, osobni milost od husaka pred zahajenim trestniho rizeni o urazce hlavy statu. nasledovaly opakovane vyjezdy na zapad. divne, ze???? http://svazky.cz/test/svazkyMT.php?display=byarchiv&aaci=Z-4535&aaru=SEO%20VOS%20FMV mame demokracii a kdo chce, muze se pripojit k petici nebo az pri radnych volbach. republiku si rozvracet nedame.... http://www.petice24.com/brnnska_vyzva http://www.petice24.com/odvolat_hermanna

st.rec ( 29. října 2016 07:55 )

Četl jsem jinde že to je stejně jako kdysi když umělci museli podepsat antichartu,jinak jim hrozil konec nebo i vězení.Tahle sbírka udělala úplně stejné divadlo,jen namodro.Kdopak jim hrozil skončením kariéry nebo vězením?Pan Brady to asi neví,ale dělá jim užitečného vola.

joudajoudovy ( 28. října 2016 15:37 )

tez se vyjadril i svagr krause z kolumbie a cupuje a cupuje tez... https://www.youtube.com/watch?v=hQUBJEsnaX0&feature=youtu.be

ad-ga ( 28. října 2016 08:08 )

byl to hnus dívat se na "umělce" ,jak soupeří.kdo vymyslí větší prasárnu na prezidenta . To máme elitu národa, měli by se stydět, vždyt ještě před týdnem ani nevěděli , že nějaký Brady existuje a nyní by rozdávali moudra.

Zobrazit celou diskusi