Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

601 let od justiční vraždy: Bohoslužba v Betlémské kapli připomněla Jana Husa

Autor: ČTK - 
6. července 2016
17:33

Bohoslužba v Betlémské kapli v Praze ve středu připomenula výročí upálení katolického kněze a církevního reformátora Mistra Jana Husa, od jehož smrti letos uplynulo 601 let. Bohoslužbu vedl patriarcha Církve československé husitské Tomáš Butta, obřadu se zúčastnil také ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Den Husova upálení se v Česku slaví jako státní svátek.

601 let od justiční vraždy mučedníka svědomí a reformátora Jana Husa je velkým mementem,“ řekl při obřadu Herman. Řekl, že Hus kvůli své pravdě ztratil vše, co mohl, včetně svého života. „Pro nás všechny, a zejména pro nás ve veřejné službě, je tento příklad velkou výzvou, abychom nekázali vodu a nepili víno,“ dodal.

Kázání se zúčastnili i plzeňský biskup Filip Štojdl a farářka Libuše Roytová. Vystoupil také synodní senior evangelické církve Daniel Ženatý, který řekl, že úděly mučedníků se dotýkají všech lidí a probouzejí je z případné nečinnosti.

Lidé se společně pomodlili za pronásledované a nespravedlivě vězněné, za oběti totalitních režimů všude na světě i za těžce nemocné. Zazněla také modlitba za pracovníky humanitních organizací a za uprchlíky.

Hus kritizoval katolickou církev za odklon od původních zásad. Otevřeně mluvil o morálně pochybném jednání, například vymáhání poplatků za obřady nebo obchodování s tzv. odpustky, odpuštěním trestu za hříchy.

Církví byl označen za kacíře a na kostnickém koncilu 6. července roku 1415 upálen. Jeho smrt vedla posléze v českých zemích k zásadní husitské revoluci. Kromě snah o reformu církve i společnosti je Husovi připisováno autorství traktátu O českém pravopise, zavádějícího diakritická znaménka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 7. července 2016 00:02 )

Za výsměch Husovo smrti, považuju přítomnost Hermana na bohoslužbě v Betlémské kapli. Přijde mi to stejný, jako kdyby na oslavách konce války, měl proslov Joseph Goebbels!!

anno ( 7. července 2016 00:00 )

Návštěva a proslov Hermana byl jen skandál a neúcta k Mistru Janu, nebot přesně tito katoličtí Obžerové Mistra dohnali na ohnivou hranici Smrti!!!!!

Zobrazit celou diskusi