Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Drony budou hlídat Brdy. Středočeská policie získala první dva do výbavy

Autor: sou - 
4. července 2016
20:23

Středočeská policie získala od Vojenského technického muzea dva drony v policejních barvách. Podle informací iDNES.cz je po registraci, kterou nyní řeší spolu s leteckou službou a úřadem pro civilní letectví, plánuje použít především v oblasti Brd.

Policisté je nasadí v této neobydlené oblasti i proto, aby nejdřív získali potřebnou praxi s létáním. Mimo cvičení budou podle šéfa středočeské policie Václava Kučery i dohlížet na celý prostor a například hlídat, jestli někde nedochází k nelegální těžbě dřeva nebo zda někdo nevytváří černé skládky. 

Podle Týdeníku Policie je stroj 120 centimetrů široký a váží 10 kilogramů. Ve vzduchu vydrží až 40 minut a lze ho ovládat na vzdálenost až 10 kilometrů. Stroj je vybaven nejen klasickou kamerou, ale i kamerou s nočním viděním.  

Výrobce Vojenský technický ústav připomněl, že se vývojem bezpilotních prostředků zabývají už třicet let. „Počínaje průzkumným letounem Sojka-III, přes bezpilotní terč s pevným křídlem Sokol a konče sofistikovaným rotorovým prostředkem s kolmým startem a přistáním nesoucím název BRUS,“ stojí ve zprávě o předání dronů policii, konkrétně územnímu odboru v Příbrami.

I policie v Pardubicích nedávno získala dron, který se musí ještě vybavit potřebnou technikou a pak ho využije k dohledu řidičů zejména na silnici I/35.

moiaza ( 4. července 2016 22:09 )

A máme to. Agresor nás už bude špehovat na každém kroku. To jsme to dopracovali, Havle!

Ruudazvostravy ( 4. července 2016 22:08 )

A uš je to tady,dróny budou hlídat Pr*dy.Každej nepovolenej pr*d pude do ÚSárny na ekspertýzu a gdyš bude eště tuplovanej,tak ten dotyčnej bude muset na detektor lžy a visvjetlovat,jesy nechtěl naznačyt,že na vládu vjecý veřejnejch z visoka sé*re.

Zobrazit celou diskusi