Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Životní příběh Jany Hildprandtové Germenisové (69) z Blatné: Baronka 40 let putovala světem, teď pečuje o perlu jižních Čech!

Autor: et - 
25. června 2016
08:40

Životní veletoče zažila baronka Jana Hildprandtová Germenisová (69) z vodního hradu v Blatné. V dětství musela odtud utéct. Po návratu do Čech ho už 23 let opečovává. Udělala z něj perlu jižních Čech.

Její dětské vzpomínky na vodní hrad v Blatné, dnes spíše zámek, jsou mlhavé. Komunisté po památce toužili a rodinu v roce 1951 vyhnali. To byly baronce čtyři roky. Žít v socialistické šedi se rodině nechtělo, přišel tedy útěk za hranice.

„Žili jsme v Etiopii, v roce 1974 jsme šli na Baleáry, cestovali jsme po celém světě. Nejdéle jsem žila v Římě,“ líčila šlechtična čtyřicetileté putování. To ukončila v roce 1989 až sametová revoluce.

„Zámek nám vrátili v roce 1993. Ten pocit, když jsme přejížděli po mostě hradní příkop, byl nepopsatelný,“ chvěje se ještě dnes vzrušením energická žena. Láska k domovu je z ní cítit i dnes. Do ruiny nastrkala už desítky milionů a plánuje ještě víc. „Určitě chceme náš zámek dále spravovat, ale také ho zpřístupnit lidem,“ plánovala baronka.

noram ( 25. června 2016 16:57 )

Rodina nebyla chudá. Investovala nejen v Česku a z dobrých investic jsou zisky.

noram ( 25. června 2016 16:53 )

Ale Pepene, baron/baronka se v českých zemích používalo jenom hovorově. Česká šlechta titul baron/baronka nepoužívala. Po 2.světové platil nadále zákaz používání šlechtických titul, avšak bylo povoleno přijímání zahraničních aristokratických titulů. Baronka není český arist.titul, tudíž ho smí používat. Navíc je to velmi sympatická paní, která něco pro Česko udělala, už tím, že dala krásný zámek zase do cajku. Jed se tam podívat, uvidíš co za 25 let udělala, nelenila.

majojo ( 25. června 2016 10:47 )

A ty miliony získala kde? Prací, dědictvím, od církve?

Zobrazit celou diskusi