Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pokladní na nádražích se přeškolí na směnárníky. České dráhy budou měnit peníze

Autor: David Budai - 
4. června 2016
05:21

Až 32 nových směnárenských poboček na nádražích chystají během necelého roku otevřít České dráhy. Služby budou na pokladnách poskytovat přímo zaměstnanci ČD a budou realizovány ve spolupráci se soukromou firmou. Prodavači jízdenek budou muset projít školením České národní banky, aby dokázali rozpoznat padělky bankovek. 

Národní železniční dopravce se pouští do intenzivního rozvoje vlastních směnáren. Už dnes České dráhy, které disponují licencí pro provozování směnárenských služeb, provozují 14 směnných míst a nyní chystají otevřít dalších 32 poboček.

První pobočky už v červnu

„Jelikož jde o službu dlouhodobě úspěšnou, rozhodli jsme se ji rozšířit do dalších stanic, kde očekáváme, že ji budou naši cestující, a nejen oni, využívat. Otevírání směnáren bude probíhat v etapách, počínaje čtyřmi provozovnami v letošním červnu ve stanicích Třinec centrum, Frýdek-Místek, Havířov a Karviná hlavní nádraží,“ potvrdil Blesk.cz záměr Radek Joklík z generálního ředitelství Českých drah. Během necelého roku by měli mít cestující možnost směnit si peníze na celkem 46 nádražích, a to většinou na mezinárodní pokladně.

Jak Blesk.cz zjistil, České dráhy si dokonce v polovině května u Úřadu průmyslového vlastnictví podaly žádost o získání ochranné známky „ČDSměnárna Exchange“.

Prodavač jízdenek směnárníkem

Zaměstnanci, kteří budou směnárenskou službu za pokladnami poskytovat, musí absolvovat speciální kurz České národní banky, kde se dozví například to, jak rozpoznat falešné bankovky. „Na začátku půjde řádově o desítky lidí, kteří absolvují školení jako první,“ řekl Joklík.

České dráhy už v tuto chvíli poskytují směnárenskou službu na svých vlastních přepážkách na 14 nádražích, a to vždy ve spolupráci s externími partnery. Na stejném principu budou fungovat i nové směnárny, jen s tím rozdílem, že v budoucnu bude partner pouze jeden a postupně převezme i stávající pobočky.

„Naším partnerem je společnost Tourist Centrum, která má se směnárenskou činností dlouhodobé zkušenosti a zajistí našim zaměstnancům potřebná školení a vybavení potřebné k poskytování směnárenských služeb,“ uvedl Joklík. Podle něj byla realizována soutěž o poskytování služeb a olomoucká firma Tourist Centrum ji vyhrála.

„Pro České dráhy jde o podnikatelskou aktivitu, kterou vycházíme vstříc našim zákazníkům a která nám přináší dodatečné tržby,“ dodal Joklík.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi