Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Objeví se na českých hranicích kvůli uprchlíkům drony? Armáda to nevylučuje

Autor: kle - 
15. března 2016
06:02

Dočkáme se nasazení armádních dronů při ochraně českých hranic? Vojáci jsou na tuto variantu připraveni. Loni česká armáda získala pět amerických dronů, všechny mohou nést jak klasické, tak infračervené kamery, žádný však není vybaven zbraněmi. Armáda zároveň zkoumá možnosti včasné výstrahy před cizími drony a připravuje se dokonce na zavedení průzkumných vozidel bez řidiče.

Loni na podzim, v období největšího náporu uprchlické vlny do Německa, se tamní poslanec vládní CDU Henning Otte vyjádřil k rozmístění armády na hranice a využity měly být ve velké míře i drony. Česká republika o takové možnosti aktuálně neuvažuje, vše se ale může změnit v závislosti na letošním vývoji migrační krize. „V případě potřeby a při ošetření podmínek nasazení (dronů) mimo uzavřené vojenské prostory jsou naše jednotky připraveny i k plnění takových úkolů,“ sdělil Blesk.cz podplukovník Miroslav Němec z odboru vojskového průzkumu a elektronického boje Generálního štábu AČR.

 

V případě dobré viditelnosti mohou vojáci bez koordinace s Řízením letového provozu létat s drony do výšky 300 metrů. „Při letech mimo přímou viditelnost je vždy provedena koordinace s Řízením leteckého provozu a lety jsou opět prováděny jen ve vojenských prostorech,“ vysvětluje Němec.

 

Česká armáda provozuje v současnosti tři typy bezpilotních systémů, všechny americké výroby. Celkem jde o sedm přiznaných a další počet utajených strojů. „Armáda první z nich obdržela v roce 2009, další dva systémy jsou ve výzbroji od roku 2015. Dalšími bezpilotními systémy pak disponují speciální síly,“ říká bez upřesnění Němec.

Dva drony typu „Raven“ slouží už sedmým rokem u 102. průzkumného praporu z Prostějova. Stroje startují odhozem z ruky a dosedají na přední část trupu. O pohon méně než dvoukilogramového letounu se stará tichý elektromotor a baterie vydrží až 90 minut.

Stomilionový dron v Afghánistánu

 

V roce 2015 obdrželi čeští vojáci další dva typy dronů. Menší než Raven je Wasp. Ve vzduchu vydrží „jen“ 50 minut a váží pouhých 1,3 kilogramu. Vojáci mají k dispozici čtyři tyto stroje. Na opačné straně stojí více než dvacetikilový ScanEagle s rozpětím přes tři metry. Poprvé jej zavedlo v roce 2005 americké námořnictvo a dnes slouží drony tohoto typu kromě české v dalších 16 světových armádách. O pohon se v tomto případě nestará baterie, nýbrž diesel a stroj si s sebou nese dostatečnou zásobu paliva. Ve vzduchu tak vydrží i déle než 24 hodin. „Drony jsou využívány v zahraničních operacích, převážně v Afghánistánu, kde je v současné době nasazen systém ScanEagle u strážní roty v Bagrámu,“ říká Němec.

 

Drony obdivoval i prezident Zeman, podívejte se:
Video Zeman o vojenské exhibici v Číně: Obdivuje zabijácké drony - David Vaníček
Video se připravuje ...

 

 

Jaká je cena vojenského dronu? To záleží na druhu, kromě samotného stroje se započítávají náklady i na nezbytné pozemní vybavení a výcvik personálů. V případě „malých“ Ravenů a Waspů se podle Němce cena pohybuje v řádu několika milionů korun. V případě letounu ScanEagle je to neporovnatelně víc. „U této kategorie to mohou být až stovky milionů korun za jeden systém. Vždy záleží na požadované konfiguraci systému,“ dodává Němec.

 

„V současné době spolupracujeme s vysokými školami na výzkumném projektu simulace a praktického ověření možnosti vývoje systému včasné výstrahy a ochrany proti dronům s možností jejich přesného zaměření,“ popisuje Němec. Dalším milníkem je pak vývoj a zavedení automatických bezposádkových průzkumných vozidel.

 

Armádní drony obrazem:
 

Zobrazit celou diskusi