Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vojáci s policií chránili hranice: Musíte zrychlit, apeluje Chovanec

Autor: ČTK, mts, kle - 
30. září 2015
18:15

Výsledky středečního cvičení kontrol na hranicích pro případ zesílení přílivu uprchlíků jsou sice uspokojivé, ale čas nasazení sil se musí zrychlit. Na závěr cvičení to novinářům řekl ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ideální čas pro nasazení policie a armády, který podle něj činí pět hodin, dosažen nebyl. 

Do akce se na česko-rakouské hranici zapojilo celkem 500 policistů a 300 vojáků. Podle Chovance ale cvičení ukázalo, že Česká republika je na případný nápor migrantů připravena.

„Výsledky jsou z našeho pohledu uspokojivé. Je potřeba, aby spolu vojáci a policisté uměli komunikovat a aby v případě ostrého nasazení, které nejde nikdy vyloučit, byli schopni v řádu hodin střežit ať česko-rakouskou, nebo jinou hranici,“ prohlásil po inspekční cestě.

Plán jsme nesplnili, ani jsme s tím nepočítali

Cíl, který si ministři vnitra a obrany pro cvičení, dali, bylo operační nasazení k ostraze hranic do pěti hodin. „Ideál, ke kterému směřujeme, dosažen nebyl. Ale s tím jsme ani nepočítali,“ sdělil Milan Chovanec. Do budoucna prý ale společně s ministrem obrany přijali opatření, aby se k tomuto ideálu dostali.

Co dalšího řekl ministr vnitra? Podívejte se na video:
Video Kontrola hranic - Chovanec, Stropnický - David Klempíř, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Ministr obrany byl v hodnocení optimističtější a vyzdvihl zejména rychlost, s jakou oba resorty celé cvičení zorganizovaly. „Jsem rád, že ke cvičení došlo a to relativně rychle poté, co se o něm na zasedání vlády mluvilo. Říkali jsme si, že bylo dobré udělat si takový test, jak jsme připraveni a jak rychle dokážeme zareagovat,“ sdělil Stropnický.

Rezervy mají policisté a vojáci podle předběžného hodnocení zejména v oblasti vzájemné komunikace. Tedy přesně v tom, na co bylo středeční cvičení zaměřeno. „S panem kolegou Chovancem budeme v kontaktu, abychom na příští bezpečnostní radě státu podali zevrubnou informaci i s řekněme nějakým výhledem,“ dodal ministr obrany.

Příchod migrantů závisí na Rakousku a Německu

Ministr vnitra upozornil na to, že cvičení nabylo na významu v souvislosti s děním v Německu a v Rakousku v posledních dnech. V obou zemích se připravují na silnou migrační vlnu a jednou z variant je zpřísnění hraničních kontrol.

„Velice bedlivě sledujeme situaci v Rakousku a ve Spolkové republice Německo. Primárně nás zajímá Rakousko. Pokud by se stalo to, že by Němci zavedli jakýsi koridor, o němž se dnes hovoří, tak to neznamená nic jiného než posílení výkonu služby na takzvané zelené hranici. To by znamenalo hermetické uzavření rakousko-německé hranice. Tím pádem by v Rakousku zbylo několik desítek tisíc migrantů, kteří by pravděpodobně hledali zoufale cestu do Spolkové republiky Německo,“ uvedl Chovanec.

 Podle něj by se tak Česká republika stala jednou z mála možností pro tranzitní cestu běženců z Rakouska do Německa. „Pokud se toto stane, tak uděláme maximum pro to, abychom se nestali koridorem,“ dodal Chovanec.

Video Policie s armádou obnovila hraniční kontroly. Trénují na uprchlíky. - David Klempíř, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi