Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tři totální endoprotézy i zachráněné děti. Čeští lékaři pomohli uprchlíkům

Autor: ČTK, ula - 
11. března 2016
18:10

Lékaři z pražské Nemocnice na Bulovce se vrátili z mise v Jordánsku, kde operovali uprchlíky zraněné za syrské války. Během devíti dní zvládli operovat 16 lidí, z toho tři děti. Pacientům se podle nemocnice daří velmi dobře.

Do hlavního města Ammán byli vysláni dva ortopedi, anestezioložka a instrumentářka. Lékaři dosud provedli tři totální endoprotézy kolenou, u třech rachitických sourozenců srovnání kolen, několik achillovek, enchondromy (nezhoubné nádory chrupavky) na rukou, opravu závěsu ramene nebo vyndavání kovů z dřívějších operací.

Všechny operace dopadly dobře a pacienti se uzdravují. Kromě lékařů z Bulovky se do pomoci obětem syrského konfliktu zapojili také odborníci z Fakultní nemocnice v Olomouci.

Loni v září strávili v Jordánsku zhruba dva týdny. V listopadu v jordánském Ammánu působil čtyřčlenný tým kardiochirurgů z Fakultní nemocnice v Motole, který úspěšně operoval deset dětí syrských uprchlíků se středně závažnými vrozenými srdečními vadami.

Mise s podporou Sobotkovy vlády

Všechny mise proběhly v rámci programu MEDEVAC, který funguje v České republice od roku 1993. Loni v listopadu vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD) rozhodla, že na něj bude každoročně vyčleňovat šedesát milionů korun.

Kromě vysílání lékařských týmů do zahraničí MEDEVAC zahrnuje také transport pacientů do Česka, školení zdravotnického personálu nebo zlepšování zdravotnické infrastruktury ve vybraných zemích. V minulosti se v rámci programu léčili pacienti z Bosny a Hercegoviny, Čečenska, Kosova, Iráku, Afghánistánu, Pákistánu, Kambodže, Libye, Barmy, Sýrie nebo Ukrajiny.