Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bezpečně z kopce: Víte, co vám hrozí při lyžování a jak se toho vyvarovat?

Na sjezdovkách dávejte pozor na další lyžaře.
Na sjezdovkách dávejte pozor na další lyžaře.  (Autor: archiv)
Autor: ula - 
17. ledna 2016
06:10

Počasí přeje lyžařům. Pokud se vydáte na hory, měli byste mít ale na paměti, že atraktivní sport v sobě skrývá řadu nebezpečí, která si možná neuvědomujete. Mohou vás ohrozit klimatické podmínky, ale také vlastní nedbalost. Ať už se chystáte na sjezdovky, běžky nebo snowboard, přinášíme vám rady, jak zajistit bezpečnost nejen vlastní, ale i ostatních lyžařů.

Na horách nás může ohrozit počasí, které neovlivníme, ale můžeme se na něj dobře připravit. Riziko představuje i špatný výběr a příprava lyží, nebo přecenění vlastních schopností a fyzičky.

„Nejdůležitější podmínkou bezpečného lyžování je dobrá fyzická připravenost – tedy dostatečná svalová síla, obratnost, pohybové rozsahy a samozřejmě i vytrvalost a otužilost – tedy vlastnosti, které je třeba získávat celoročním, dobře dávkovaným, přirozeným pohybem a všeobecně zaměřeným cvičením,“ vysvětluje Jan Verl, lyžařský trenér firmy Sporten.

Běžkaři, dejte o sobě vědět

  • Pokud vyrážíte na běžky, oznamte někomu, kam se chystáte, na jak dlouho a kdy se máte vrátit. Měl by to být někdo, komu bude vaše delší nepřítomnost podezřelá a bude ji hlásit. Rozhodně nevyrážejte bez nabitého mobilu.
  • Na běžky se vhodně oblečte, případně si vezměte náhradní oblečení. Doporučuje se lehké suché tričko a nepromokavá bunda. Vhodné rukavice a čepice jsou samozřejmostí.
  • Nezapomeňte si s sebou vzít dostatek tekutin a něco k jídlu.
  • Zkontrolujte si běžky. Špatně namazané lyže mohou značně zkomplikovat pohyb a zvýšit vaši únavu.

Lyžaři, pozor na lanovky

Ti, co se chystají na sjezdovky, občas podceňují fakt, že díky lanovce se rychle překoná rozdíl i několika set metrů a tím se můžeme ocitnout v jiných povětrnostních podmínkách, kde může být teplota až o deset stupňů nižší. Existuje celá řada moderních lyžařských oděvů, ale je třeba přemýšlet nad počtem a kvalitou jednotlivých vrstev.

„Největším problémem je ovšem přecenění lyžařských dovedností, na vině je paradoxně pokrok ve vývoji nových lyží,“ říká Verl. Některé lyže, například carvingové, vás naučí velmi rychle a dobře zatáčet.

„Když lyžař rychle získá pocit, že zvládne cokoliv, sníží se mu schopnost jeho předvídavosti. Následkem toho je rostoucí množství srážek lyžařů, ať už vzájemných nebo s předměty v bezprostřední blízkosti sjezdovek,“ varuje Verl. Pokud vyrážíte na sjezdovku, osvojte si pravidla FIS (Mezinárodní lyžařské federace).

Mark ( 17. ledna 2016 09:27 )

mega tipy tečka com

kebulak ( 17. ledna 2016 09:21 )

 No to jste toho fakt hodne rekli. Skutecne velmi prinosny clanek.

Zobrazit celou diskusi