Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Velký vánoční průzkum: Co jedí Češi na Štědrý den?

Co jedí na Vánoce Češi? (Ilustrační foto)
Co jedí na Vánoce Češi? (Ilustrační foto)  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: Saša Vetkovská - 
19. prosince 2015
11:20

Koledy už zní, cukroví voní, Štědrý večer klepe na dveře. Klasická otázka na Vánoce mezi lidmi ale zní: Budete mít 24. večer kapra? Co dáváte do salátu? A jakou polévku si na svátek dopřejete? Velký vánoční průzkum v tom udělal jasno.

I když tradice velí – osmažte kapra, zamíchejte bramborový salát, uvařte rybí polévku – Češi už dávno tak přísní v tom, na čem si na Štědrý večer pochutnají, nejsou. V průzkumu společnosti Tesco volilo klasickou kombinaci jen 59 % dotázaných, 24 % si dá raději řízek kuřecí či vepřový.

Nejčastější rybí alternativou kapra je losos a po něm treska. Odpůrci kostí a rybího pachu upřednostňují, když se jim na talíři objeví pangasius, který je však výživově nejméně hodnotný. Rybí polévku v mnoha rodinách vytlačila hrachová a čtvrtina z nás nemá polévku vůbec!

Nejčastěji ke štědrovečerní večeři usedáme do 18 hodin, ale třetina rodin je nedočkavá a jí už před pátou odpoledne. Většinou za večeři zaplatíme od 501 do 1500 Kč a pro kapra si chodíme hlavně do kádí na ulici. Uctíváte-li také kapří tradici, nastává váš čas. Prodej českých kaprů začíná již v sobotu.

venxa ( 20. prosince 2015 01:58 )

Manzelka udela rybi polevku a obalovanou white fish( je to lepsi nez kapr) a dela veiice dobry vlassky salat. Ja ale ryby nerad tak si dam bud poradny rizek nebo si ugriluji muj oblibeny steak-porterhouse. Jako predkrm mame bud Jumbo sdrimps nebo kdyz ma stara na to naladu tak udela Oysters Rockefeler. Nejsou sice jako od chefa v testauraci ale jsou I tak velice dobre. Zapiji to dobrym pivem-plzen, Smichov nebo Kozel. Nato si dam par sklenicek konaku(Courvoasier nebo Remy martin).

mandat ( 19. prosince 2015 13:03 )

My jime bramoborovy salat a rizky.Zbytek vanoc krutu a cukrovi.

zlymikes ( 19. prosince 2015 12:12 )

buřty s cibulí a chlaby, jako jiné dny

andorea ( 19. prosince 2015 12:09 )

U nás houbová polévka s domácími nudlemi, bramborový salát a smažený kapr.

Zobrazit celou diskusi