Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pacienti na českou léčivou „marjánku“ stále čekají a platí víc

Česká marihuana by měla být za příznivější cenu.
Česká marihuana by měla být za příznivější cenu.  (Autor: Profimedia)
Autor: všm - 
29. října 2015
19:39

Gram léčebné marihuany stojí české pacienty zhruba 300 korun. Pro řadu z nich to není nikterak malá suma. Vysoká cena je daná tím, že konopí je stále dováženo ze zahraničí. Výběr českého dodavatele totiž provázela řada průtahů, s pěstitelem byla podepsána smlouva až teď na podzim. Zákon přitom prošel parlamentem před dva a půl rokem. Na cestě k levnější „marjánce“ ovšem stojí další úskalí - výběr distributora. Pokud si s ním úřady nepospíší, konopí od pracně vybraného dodavatele navíc expiruje.

„Výběrové řízení na dodavatele bylo vypsáno v květnu 2014 Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Předmětem jednorázové zakázky je vypěstování 40 kg léčebného konopí. Prvních 10 kilogramů se dá očekávat v únoru 2016, to znamená 21 měsíců po vypsání zakázky," popisuje pro Blesk.cz Tomáš Kubálek z Asociace pěstitelů léčebného konopí.

Zároveň vysvětluje, proč je celý proces tak zdlouhavý. „Důvodů pro dlouhou dobu výběrového řízení je jistě celá řada: nedostatek zkušeností zadavatele z důvodu vůbec první zakázky tohoto druhu, čas pro vypracování nabídek, dodržování zákonných lhůt pro odvolání uchazečů, podání jednoho z uchazečů na ÚHOS nebo změny na pozici vedoucích SAKLu," vysvětluje Kubálek.

Neznamená to ale, že by se museli v zimě 2016 pacienti českého – levnějšího – konopí opravdu dočkat. Chybí totiž mezičlánek mezi pěstitelem a lékárnami. Distributor. Podle odborníka reálně hrozí, že pokud se nestihne vybrat včas, bude se zkracovat doba použitelnosti vypěstovaného konopí až do jeho celkového znehodnocení. 2,72 milionu korun by tak stát vyhodil oknem.

Žádné obavy, máme náhradní plány

SÚKL se ale dušuje, že k ničemu takovému nedojde. "Do lékáren bude konopí pro léčebné použití dodáváno prostřednictvím distributora, který bude vybrán na základě veřejné zakázky malého rozsahu. Zadávací dokumentace bude zveřejněna v nejbližší době. SÚKL zahájí realizaci tak, aby i případné komplikace, byť nejsou předpokládány, nemohly ohrozit dodávky vypěstovaného konopí na český trh," popsala pro Blesk.cz  tisková mluvčí Lucie Šustková. 

Řízení na dodavatele se podle jejích slov zpozdilo hlavně podáním neúspěšného uchazeče na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který jej vyhodnotil jako bezpředmětné. 

„S pěstitelem, společností Elkoplast Slušovice, byla podepsána smlouva. Předpokládáme, že první v ČR vypěstované konopí pro léčebné použití bude pro pacienty k dispozici na počátku roku 2016. Kromě toho je v České republice dostupné konopí pro léčebné použití ze zahraničí," dodala Šustková.

Aktuálně může konopí pro léčebné použití předepisovat prý celkem 20 lékařů. Od počátku jeho používání do konce září 2015 bylo předepsáno a vydáno celkem 646 gramů. Odborníci uvádí, že za malým zájmem stojí – kromě stále zakořeněných obav pacientů i lékařů z používání „marjánky“ – právě zmiňovaná vysoká cena.

Zobrazit celou diskusi