Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Inspektoři zabavili šperky za 50,5 milionu. Jde o největší razii na prodejce zlata v Česku

Šperky (ilustrace)
Šperky (ilustrace)  (Autor: Archiv Blesk)
Autor: všm - 
11. srpna 2015
14:59

Česko zažilo největší razii na prodejce zlata v historii. Proběhla v Karlových Varech, inspektoři Puncovního úřadu v ní zabavili šperky za 50,5 milionu korun. Neměly totiž punc, což je zákonem požadovaná zkouška druhu a ryzosti kovu. Obchody si inspektoři vytipovali předem, nepuncovaných šperků si povšimli ve výlohách běhěm karlovarského filmového festivalu.

„Obchody jsme si vytipovali předem. Během karlovarského filmového festivalu si jeden z našich inspektorů náhodou všiml, že ve výlohách mají vystavené zboží bez označení, zda je ze zlata, stříbra a podobně, což je jasné porušení zákona,“ uvedl ředitel puncovní inspekce Josef Šťastný pro MF Dnes.

Na razii, která skončila zabavením zboží v hodnotě 50,5 milionu korun, se inspektoři připravovali v utajení. Naráz pak 13 z nich „vtrhlo“ do šesti zlatnictví. Majitelé se před nimi marně pokoušeli některé šperky uschovat.

Kromě toho, že na řadě zlatých šperků chyběl punc, našli inspektoři i další pochybení. „Třeba chybějící váhy, takže zákazník si nemůže zkontrolovat, jakou hmotnost kupovaný šperk má – a navíc je to zákonná povinnost. Nebo špatně vypsané paragony, nejčastěji opět chyběla informace o hmotnosti kovu. To, že člověk kupuje ‚jeden prsten v ceně 150 tisíc korun‘ opravdu nestačí,“ podotkl Šťastný.

Puncování je zbytečné

Podle informací MF Dnes nepatří prodejny českým majitelům, ale zahraničním vlastníkům z Balkánu. Zabavené zlato pak nejspíš pochází z Itálie. „Připadá nám to jako byrokracie. Puncování považujeme za zbytečné, v mnoha státech Evropy, například v Itálii, se nepuncuje,“ uvedl jeden z majitelů zlatnictví, který však nechtěl být jmenován.

„Pokud dostanu pokutu, jsem připraven ji zaplatit,“ tvrdí. Přiznává, že bude tratit: „Kontrola přišla pro nás ve špatný čas, máme hlavní sezonu a nemáme zboží.“ 

Majitelé kontrolovaných karlovarských obchodů ovšem nehřešili poprvé – už v minulosti dostali pokuty za to, že neměli zlato označené jako zlato, a za další prohřešky.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi