Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Michaláková: Stále mi hrozí adopcí syna, kritizovali mě i za to, že jsem ho chtěla vzít na hřiště

Autor: shp - 
28. července 2015
14:49

Češka Eva Michaláková, matka Denise (9) a Davida (6), dětí, které jí sebrali v Norsku, zavítala do své domoviny. S právníky a zástupci Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí chce promyslet další postup, jak získat milované děti zpátky do péče. Největší hrozbou nyní je, že přijde nadobro o Davida. Jak sama Michaláková Blesk.cz přiznala: „Stále mi v Norsku hrozí jeho adopcí.“

O tom, jak si žije v Norsku starší syn Denis, jeho maminka nemá nejmenší tušení. Norská sociálka jí o něm nepodává žádné informace. Schůzku s ním zakázala, protože prý na matku reaguje negativně.

Mladšího Davida viděla Michaláková naposledy letos v březnu, a to po celém dlouhém roce. Chlapec byl zpočátku nesmělý, ale ve společnosti biologické maminky, která bojuje o jeho navrácení do péče, se nakonec cítil dobře.

Chviličku trvalo, než jsme si k sobě našli cestu. Zeptala jsem se ho, co by chtěl dělat, pak se rozpovídal,“ řekla v březnu Michaláková Blesk.cz. Setkání dopadlo dobře. „Na konci ke mně přišel a objal mě,“ radovala se tehdy.

Nyní má přislíbenou s Davidem další schůzku v srpnu, zda k ní ale dojde, je stále otázkou. I když jí norská sociálka setkání se synem slibuje, zažádala úřady o jeho adopci do pěstounské rodiny. Michaláková se tak bojí dalšího podrazu.

V Norsku totiž proti ní brojí, protože svůj případ medializovala, a v Česku je její případ velmi známý. Praktiky norské sociálky jsou mnohdy zarážející. „Kritizovali mě i za to, že jsem Davídka chtěla vzít při schůzce na hřiště. Každý rodič ví, že se tam bude dítě cítit lépe, než zavřené uvnitř,“ uzavřela Michaláková.

Norská sociálka sebrala české matce děti v roce 2011 kvůli údajnému zneužívání ze strany otce. Policejní vyšetřování to nepotvrdilo a bylo pozastaveno. Synové však Michalákové navráceni nebyli a norská strana od té doby přichází s novými a novými tvrzeními, proč není Češka schopná se o děti postarat.

alenam ( 29. července 2015 02:44 )

Ničemu jsem se nevyhnula. Brala jsem to tak, že nechápeš proč je v Norsku když podle tebe může o děti vést mnohem účinnější boj z území ČR, což ovšem byla jenom tvoje chybné domněnka. Vzhledem k tomu, že je úplně jedno odkud vede marný boj, je pro ní výhodnější být blíž dětem pro případ, že by se stal v podstatě zázrak a byla jí povolena návštěva synů. Jako matka určitě v to věří a doufá a vzhledem k vrtkavosti Barnevernet která je schopná jeden den něco povolit a druhý den zakázat, nechce určitě riskovat že by to kvůli vzdálenosti nezvládla.

alenam ( 28. července 2015 21:46 )

Jednat s Norskem jakýmkoliv způsobem je k ničemu. Děti nezadržuje Norsko, děti zadržuje Barnevernet, sice Norskem stvořená ale Norskem neovládaná organizace. Níže (v 19:17) to vysvětluje celkem srozumitelně babcaa, nemá cenu abych psala to samé.

alenam ( 28. července 2015 21:38 )

Jenže třeba v Anglii už je to skoro jako v Norsku a Slováci taky brečej jak si s těmi zákony naběhli.

eliska963852 ( 28. července 2015 21:24 )

např. http://svobodneforum.cz/norska-kauza-mame-nove-indice-ktere-ukazuji-na-nenormalni-pomery-v-rodine-mi chalakovych/ úsudek ať si udělá každý sám.

eliska963852 ( 28. července 2015 21:15 )

Spousta článků o povedené rodince Michaláků je ve svobodneforum.cz.

Zobrazit celou diskusi