Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Nelegální práce v Česku: Inspekce ukázala na dva tisíce lidí

Přes dva tisíce na černo pracujících lidí loni odhalili inspektoři
Přes dva tisíce na černo pracujících lidí loni odhalili inspektoři  (Autor: ČTK)
Autor: sou - 
17. června 2015
13:55

Přes 1200 Čechů a 800 cizinců v České republice pracovalo na černo. Takový je výsledek zhruba 16 tisíc kontrol Státního úřadu inspekce práce, zjistil Blesk.cz. Někteří čeští zaměstnavatelé pokračují ve snaze vyhnout se u svých lidí odvodům sociálního a zdravotního pojištění. V některých případech dokonce lidé pracují jen za základě ústní dohody, což je podle zákona nepřípustné.

V minulém roce se inspekce po celé České republice zaměřila na problém s nelegálním zaměstnáváním. Z téměř 16 tisíc kontrol takto pracovalo 2072 lidí. „Z tohoto počtu se jednalo o 1234 občanů ČR, 184 občanů ostatních států EU a 650 cizinců ze zemí mimo EU,“ uvedl Jiří Macíček z úřadu inspekce práce. Téměř tisícovka lidí navíc pracovala bez písemné smlouvy o svém pracovním zařazení. Jedinou jejich zárukou byla ústní dohoda se svým „šéfem“.

Jedním z největších nešvarů začíná být práce na dohodu. „Dohody o provedení práce s odměnou do 10 000 korun měsíčně nezakládají zaměstnavatelům povinnost odvodů na zdravotní a sociální pojištění. Tato skutečnost může být pro zaměstnavatele ekonomickým stimulem k jejich uzavírání na úkor pracovních smluv,“ míní Macíček.

Co ušetří na odvodech, chybí lidem v penzi

Takto zaměstnaní lidé mohou mít ale velké problémy, zejména v penzi. Zaměstnavatel není povinen za ně odvádět sociální ani zdravotní dávky a oni sami si je pak často platí jen v minimální výší. A minimální pak dostanou i důchod.

Mezi nejvykutálenějšími zaměstnavateli najdeme majitele restaurací a barů, pak stavební firmy, velkoobchody a maloobchody nebo zemědělce. Inspekce jim chce zatnout tipec. „Dohody o provedení práce a dohody o pracovní činnosti jsou v rámci EU zakotveny v pracovní legislativě pouze u nás a na Slovensku. Navíc SR před nedávnem i u dohod o provedení práce stanovila povinné odvody na zdravotní a sociální pojištění bez ohledu na výši odměny z takovéto dohody,“ dodává Macíček.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi