Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Sedm důvodů, proč nám nezvyšují platy. Ekonomice se přitom daří!

  • Autor: Radka Růžičková - 
    6. 6. 2015
    07:23

    Ekonomika je na vzestupu, ale platy zůstávají stejné. A nezvýšila je ani klesající nezaměstnanost. Podle odborníků je důvodů, proč na výplatních páskách nevidíme vyšší částky, hned několik.

    Česká ekonomika roste nejrychleji za posledních osm let, nezaměstnanost padá, ale firmy se stále o pracovníky nemusí přetahovat a přeplácet je. Na průměrnou mzdu ve výši 25 306 korun tak nedosáhnou dvě třetiny zaměstnanců. Jan Bureš, hlavní analytik Ery, shrnuje několik hlavních důvodů, proč výplaty nerostou tak rychle, jak bychom chtěli.

    Dobrou zprávou ale je, že už příští rok vidí odborníci optimističtěji. „Do budoucna se můžeme těšit na rychlejší růst mezd,“ slibuje analytik.

    Prolistujte si 7 důvodů, proč naše platy nerostou!

  • 1.Důvod první: Lidí je dost

    Nezaměstnanost padá, ale šéfům je to pořád málo. Lidí toužících po práci je stále ještě dost a není důvod je přeplácet.

    Foto:  Profimedia.cz


  • 2.Důvod druhý: Panuje strach si říct o vyšší plat

    Lidé se bojí ztráty práce, a tak se spokojí i s nižším platem. „Lidé si myslí, že mzdy nejsou tak důležité jako zachování práce,“ míní analytik Bureš.

    Jan Bureš, analytik Era Jan Bureš, analytik Era | Era

     

  • 3.Důvod třetí: Noví zaměstnanci jsou hůř placení

    Když už firmy přijímají nové zaměstnance, nedávají jim tak vysoké platy jako těm stávajícím. Podle odborníků mají »nováčci« až o 30 % nižší plat než ti, kteří ve firmě už pracují.

    Foto:  profimedia.cz


  • 4.Důvod čtvrtý: Přibývá lidí se smlouvou na dobu určitou

    Řada zaměstnanců by si o lepší plat ráda řekla, ale mají špatnou vyjednávací pozici. V poslední době totiž výrazně přibylo lidí, kteří pracují na dobu určitou. A ti si moc dupnout nemůžou.

    Foto:  Shutterstock


  • 5.Důvod pátý: Zkrácené úvazky zkracují plat

    Stejně jako lidé se smlouvami na dobu určitou si nemůžou »vyskakovat« ohledně platů ani zaměstnanci, kteří pracují na zkrácený úvazek. Například maminky s malými dětmi se proto zvýšení platu hned tak nedočkají.

    Foto:  profimedia.cz

  • 6.Důvod šestý: Klesá počet odborářů

    Kde jsou odbory, tam je finančně lépe. Nebo aspoň bylo. Počet odborově organizovaných zaměstnanců stále klesá. Zatímco ještě před pár lety byl v odborech každý pátý, dnes už je to jen 14 % pracujících.

    Foto:  Profimedia.cz

     

  • 7.Důvod sedmý: Práci nabízejí odvětví s nízkými mzdami

    Nové lidi nabírají hlavně odvětví, která pracanty rozhodně zlatem nevyvažují. Například v administrativě vzniklo 30 000 nových míst (přibylo recepčních, sekretářek, zaměstnanců v agenturách práce i soukromých detektivů), ale plat v tomto odvětví se pohybuje okolo 16 800 korun hrubého.

    Foto:  Shutterstock

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

joudajoudovy ( 6. června 2015 15:13 )

a kdo za to muze? klausovci, zemanovci, havlovci..... zrusili mzdove tabulky. co obsahovaly? vyse nastupniho platu zamestnance se zakladnim vzdelanim, po vyuceni, po maturite i po VS. dale se pocitala delka odpracovanych let, ale i zvysovani kvalifikace v danem oboru. napr. prodavacka, ktera mela odpracovano 10.let po vyuceni, mela vyssi plat nez 18.leta kolegine. nyni, i v 50.letech, po 32.lete praxi ma vyplatu pod zakladni mzdou. mzdove tabulky platily pro vsechny a zadne korporace, zadni podnikatele ci OSVC si nemohly diktovat mzdove podminky a otrocit na lidech. dnes, toto zustalo pouze u statnich zamestnancu, kdy vyse mzdy, pro danou pozici, je stanovena zakonem.

tgbg ( 6. června 2015 14:37 )

Já jsem se svým platem naprosto spokojený. To za komoušských zlodějů a darebáků se bralo 1500 Kč a 400 Kč důchod.

jaromir123 ( 6. června 2015 11:35 )

Již se těším až se staneš novým vůdcem proletářské lůzy a s ní pak do nové revoluce. To se pak budou dít věci. A nebo zase jenom plácání "vymlátit je" ?

jaromir123 ( 6. června 2015 11:19 )

Na ta je jednoduchá rada - staň se nenažraným zaměstnavatelem.

zadnice ( 6. června 2015 10:35 )

Důvod je jen jeden - nenažranost zaměstnavatelů!

Zobrazit celou diskusi