Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Přecházel na červenou, policista v civilu ho srazil na zem. Držel ho v kravatě

Policista zpacifikoval muže opravdu nevybíravým způsobem (ilustrační foto)
Policista zpacifikoval muže opravdu nevybíravým způsobem (ilustrační foto)  (Autor: Profimedia)
Autor: dce - 
15. dubna 2015
09:45

Přecházení na červenou je už pěkných pár let přestupkem, ale to, co kvůli němu předvedl policista v civilu v centru Pardubic, je opravdu nevídané. Muže, který se přestupku dopustil, zpacifikoval tak brutálním způsobem, že muž skončil s několika poraněními!

Semafor na přechodu u obchodu Grand v historickém centru Pardubic má tak trošku svou hlavu – na zelenou tu člověk čeká pomalu věčnost. A to se asi nechtělo dvojici mužů, kteří spěchali o polední pauze na oběd. Jeden z mužů vkročil do vozovky, ještě než blikla zelená, auta ale už stála.

Jenže to se nelíbilo policistovi v civilu. „Vy nemáte mozek, nebo jste slepý?“ vykřikl na muže a hned ho zastavil. S mužem se začal hádat, zda vyčká na příjezd hlídky, nebo ne. To se muži pochopitelně nechtělo, neměl čas a ani dotyčnému nevěřil, že je policista. „Nezdálo se mi, že by se takhle choval policista, pouze mi zamával před očima jakýmsi průkazem,“ sdělil serveru iDNES.cz muž.

Jenže policista velmi rychle ztratil nervy a muže prostě srazil k zemi. Tam ho přidržel v tzv. kravatě a na vzpouzejícího se muže dokonce zaklekl! Kolem dvojice se tou dobu sešla už početná skupinka kolemjdoucích. Ti začali proti brutálnímu zásahu protestovat. „Muž prosil, ať ho pustí, že se dusí. Policista však povolil, až když viděl, jak na něj volají okolostojící lidé,“ uvedl svědek události. „Napadený člověk přitom vůbec nebyl nijak agresivní nebo hrubý. Byl sice naštvaný, ale choval se slušně.“ dodal.

„Bylo mi z toho zle a trapně. Policista klečel na muži, který se dusil, a okolní lidé na něj volali, ať ho nechá alespoň nadechnout. Policista přitom vypadal spíš jak nějaký podvodník nebo bezdomovec,“ prohlásila jiná svědkyně.

Policisté se svého kolegy ale zastali – prý jednal podle právoplatného postupu, násilí použil, protože nemohl tušit, zda muže nehledá třeba Interpol. Policista po pár minutách, co ho přihlížející prosili, ať muže pustí, slevil z drsného přístupu a do příjezdu hlídky jen postával poblíž.


tgbb. ( 19. dubna 2015 20:11 )

Pomáhat a chránit. Chodec jdoucí na červenou a policista v civilu. Mohl to řešit domluvou. Mohl, jenže on potřeboval vyvolat konflikt jako ospravedlnění připravovaného brutálního napadení. Je vidět, že neřeší přestupek, on si přišel vybít agresivitu. Heslo "Pomáhat a chránit" je jen výsměch.

tmax ( 17. dubna 2015 11:01 )

Je to tak, ze zijeme v pravnim statu. S pravem a jeho vykladem muzeme nesouhlasit, muzeme podavat opravne prostredky, ale v dobe jeho platnosti jsme povinni se jim ridit. Jedno z takovych prav je pravo policisty zadrzet osobu podezrelou ze spachani prestupku/tr. cinu. A protoze pravum predchazi povinnosti, je pak treba vyzvy policisty uposlechnout. Pravo ve sve jine casti upravuje prechazeni silnice. Prejdu-li tedy jinak, nez rika pravo, policista me vyzve, abych vyckal prijezdu hlidky, musim pak logicky v navaznosti na mnou spachany prestupek konat i ja. A konam-li jinak, musim podobne jako v pripade pokuty za prechazeni na cervenou pocitat s dusledky. Mezi ne jiste patri pouziti donucovacich prostredku a zajisteni me osoby. Jina vec je, ze ten policajt byl, jakkoli v pravu, zbytecne ostrej. Na druhou stranu, v USA by se s podobym clovekem policajt crcal daleko min... Takze za me palec nahoru policajtovi! Existuji pripady a situace, kdy lze zmekcit literu prava (nevim z hlavy, jestli je predpis upravujici prechazeni komunikace dispozitivni nebo ne). Policista se ale de iure nedopustil niceho nezakonneho, na rozdil od prestupitele. Ten se jednoznacne se priznal k tomu, ze vstoupil do vozovky na cervenou, z cehoz vyvozuji, ze vedel, ze je cervena stejne jako vedel, ze se chodi na zelenou. V tomto pripade bychom asi mohli polemizovat, jestli byl postup policisty adekvatni dane situaci. Pricemz ale bychom take meli diskutovat, jestli mel ci nemel prestupitel klast odpor v situaci, kdy se vedome dopustil prestupku... Podle zdraveho rozumu mel ten clovek cekat na zelenou. A kdyz uz nepockal a zastavil ho policajt, mel se omluvit a projevit litost (ucinnou litost). Policajt si asi mel jen zapsat udaje z OP a pozdeji ho predvolat k podani vysvetleni. Takto se cela situace zbytecne zdramatizovala, oboustranne.

ixtlil ( 15. dubna 2015 22:01 )

Opět tu slyším policejní lhaní a jiná svinstva. Takže kriplfízl, jen proto, že "usoudil" rovná se hráblo mu v makovici, že někdo jde na červenou, tak je tudíž případně hledný interpolem což nemohl tušit onen moudrý fízl, skvělé, co to bude příště, inu repertoir je dost velký, příště kriplfízl řekne, že nemohl tušit, jak jda onen na červenou jestli není převlečený islámský terorista. Takže více fízlů se nerovná více bezpečnosti. Navíc, ti lidé to tam znali a šli ani ne tak na červenou jako spíš ve chvíli, kdy již nejela auta. Nakonec, už vícekrát se stalo, že semafor je nějak nastaven ale občas začne vynechávat, je to jen elektronika a pak by se nedalo přejít vůbec, Ve skutečnosti se pak musí postupovat jakoby žádný semafor nebyl, což idiot fízlovi nedošlo.

vrahrychtar ( 15. dubna 2015 17:55 )

policajt byl zrovna na ceste k soudu podat vysvetleni k jinemu pripadu.....asi nejakej super aktivni z mrd....

zkzkz ( 15. dubna 2015 17:53 )

Zobrazit celou diskusi