Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Největšími hrozbami pro Česko je Rusko, ISIS a nedostatek vody, tvrdí generál Petr Pavel

Generál Petr Pavel popsal bezpečnostní rizika, která ohrožují Česko
Generál Petr Pavel popsal bezpečnostní rizika, která ohrožují Česko  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK ljš - 
8. dubna 2015
09:47

Čeho se má Česko bát? Generál Petr Pavel popsal bezpečnostní rizika, se kterými se musí naše země poprat. Nejsou mezi nimi pouze možné vojenské konflikty, ale také nebezpečí spojená s migrací, demografií nebo se změnami klimatu. Za dvě hlavní vojenské hrozby považuje ostrou Putinovu politiku a rozmach islámského extremismu.

„Bezpečnostní rizika v tom širším slova smyslu, nejenom tedy ta obranná rizika, se dotýkají řady oblastí. A z toho ta konkrétní vojenská ohrožení jsou spíše v menšině,“ poznamenal Pavel. Bezpečnostních rizik je podle něj více a souvisí jak s ekonomickou a sociální situací v Evropě i za jejími hranicemi, tak i s klimatickými podmínkami, případným nedostatkem vody a potravin a z toho vyplývajícími migračními vlnami. „Část těchto problémů se již projevuje delší dobu na zvýšené migraci především do jižní Evropy, ale následně i do dalších států,“ podotkl generál.

„Svou bezpečnostní dimenzi bude mít i určitá demografická hrozba, tedy rozdílný vývoj v růstu populace u evropských národů a u přistěhovaleckých menšin, z nichž většina už má po několik generací občanství,“ řekl Pavel. Poměr mezi „původními“ obyvateli a přistěhovalci se podle něj bude měnit. „A bude s sebou přinášet celou řadu rizik i bezpečnostních, pokud ta situace nebude zvládaná od počátku velice citlivě a rozumně,“ dodal.

Za vojenská rizika končící náčelník generálního štábu označil zejména „hodně sebevědomou a hodně asertivní“ politiku ruského vedení. Ta podle něj zatím nemá jasně definovaný cíl, protože z vyjádření ruského prezidenta Vladimira Putina vyplývá, že chce Rusku vrátit jeho důležitost a hrdost, ale neříká, kam až je odhodlán k dosažení tohoto cíle zajít. „Důraz na budování schopností ruských ozbrojených sil, způsob jejich použití v posledních několika letech vyvolává obavy a samozřejmě by bylo velice krátkozraké tuto hrozbu zlehčovat, případně se snažit ji banalizovat jako okrajovou, která nemá na nás přímý bezpečnostní vliv,“ upozornil Pavel.

Jako druhou hlavní hrozbu vidí rozmach islámského extremismu, který v současné době zosobňuje takzvaný Islámský stát. Jeho vliv se začíná projevovat nejenom na území vyhlášeného chalífátu na území severního Iráku a východu Sýrie, v řadě islámských zemí od severní Afriky až po Afghánistán, ale i v zemích Evropy.

„Máme už řadu konkrétních případů, kdy minimálně jedinci a malé skupiny byli inspirováni ideologií Islámského státu. To jsou věci, se kterými budeme muset zcela vážně počítat i my, protože rozhodně jich nejsme ušetřeni. A to, že se u nás zatím nic nestalo, a buďme za to rádi, to neznamená, že jsme těchto hrozeb ušetřeni do budoucna,“ zdůraznil Pavel.

Další možné hrozby pro bezpečnost Česka podle něj budou vyplývat z dalšího vývoje Česka, Evropy a světa. „Ale zatím se nedá příliš optimisticky očekávat, že by vývoj v nejbližších letech směřoval ke klidu, stabilitě a celkové prosperitě. Spíše se ukazuje celá řada znepokojivých trendů, na které bychom měli být připraveni reagovat,“ poznamenal.

mirkli ( 26. ledna 2016 20:31 )

karolcenter:Najväčšou hrozbou pre Česko je prázdna hlava generála Pavla,fuj sviňa zelená! Plný počet 100 budou!

valkaamir ( 9. srpna 2015 12:19 )

Ty jsi uplnej vseved.A nejvice te natom stve ze nevyhral Hytler .Meli jsme te odsunou s pohranici s nemci .Tam bys svobodne mohl vyrvavat a nemusel nys litovat a zjistovat zeses nenarodil asi jako cech . Co v te dobe jsi si pral vic ?Co zavinila 1 svetova valka jakou katastrofu ekonomickou a mrtvych.Konec II he valkyTech 50 let jsme meli mnohem vice klidu a spokojenost naroda a hlavne cely narod si zil slusne a nemel strach ze silencu jako jsi ty a tech 25 roku Burzoazie a stvani do valek,jestli ceska rodina vubec nebude vyhozena na ilici a jestli se uzivi kdyz ji njaky kapitalisticku spratek vyhodi jen tak s prace .Ty tady placas dobu po II svetove valce kde nikdo si nenarikal ve statech Varsavske smlouvy jen takovi poburovaci a patolizalove zapadu kde si mysleli ze nemaji prilezitost na ukor druhych se obohatit a bez prace nacichne K americkemu kapitalizmi a peceni holuby mu budou padat do huby.Ted jak placas nevidis zrujnovane cesko ,rozkradene ,zotrocene Bruselem a NATO a nove valky co s trendu porada USA a nasi placeni zoldaci jdou obhajovat Muslimy aby s jejich invazi znicili v budoucnu ceskou existenci .To si muze jen prat BLB.Bez se lecit .

zkzkz ( 15. července 2015 19:43 )

zkzkz ( 15. července 2015 19:39 )

zkzkz ( 15. července 2015 19:37 )

Zobrazit celou diskusi