Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Náčelník generálního štábu Pavel hrozí rezignací: Naštval ho Stropnický

Autor: dce, ČTK - 
30. ledna 2015
12:00

V posledních týdnech se zhoršily vztahy mezi náčelníkem generálního štábu Petrem Pavlem a ministrem obrany Martinem Stropnickým například v souvislosti se jmenováním nového šéfa vojenské policie. Pavel dokonce pohrozil rezignací!

Náčelník Pavel je přesvědčen, že ministr obrany Stropnický obešel pravidla pro jmenování náčelníka vojenské policie. Tvrdí, že svůj výběr podplukovníka Kříže neprojednal v personální radě.

„Jedním takovým rozkazem ministr ustanovil personální radu, které uložil mimo jiné projednat a k ministrovu rozhodnutí doporučit nejvhodnější kandidáty na funkce s generálskou hodností,“ uvedl Pavel v komentáři pro deník Právo.

O jmenování Kříže se podle Pavla on i celé vedení armády dozvěděli až z médií. Výhrady, které tak vedení může mít, nestačí ministr obrany řešit. 

„Slušnost a korektnost, otevřené jednání – to jsou základy, na kterých stojí má služba v Armádě České republiky. Pokud to vidím špatně a měl bych být překážkou pro normální fungování armády, jsem připraven sám požádat prezidenta republiky o odvolání z funkce,“ uvedl v Právu Pavel.

Jenže za celým problémem může stát něco jiného - podplukovník Kříž není podle mnohých dostatečně zkušený, navíc nevelel nikdy žádnému útvaru. A ačkoliv se jmenování nového náčelníka odložilo, Stropnický na své nominaci trvá. Ani on, ani prezident Zeman se k celé věci už ovšem nehodlají vyjadřovat.

V poslední době se Pavel se Stropnickým nebo vládou střetl například v otázce nasazení vojáků na ostrahu muničních skladů ve Vrběticích nebo při jmenování nového šéfa vojenské policie. Do této funkce chce Stropnický prosadit právníka Pavla Kříže. Podle Pavla z jeho strany nejde „o nesouhlas s nasazením armády ve prospěch občanů za krizové situace nebo o zpochybňování pravomocí ministra v personálních věcech. Jde o způsob, jakým tyto akce probíhají,“ zdůraznil. 

Domnívá se, že by si ministr měl v takových případech vyžádat odborné doporučení, jehož součástí je analýza možných rizik a návrh optimální varianty. To se prý ani v jednom případě nestalo. Nasazení vojáků ve Vrběticích podle Pavla ovlivňuje schopnosti armády připravovat se k obraně státu a k naplňování spojeneckých závazků. „Vojáci jsou zvyklí plnit úkoly, ale při naplněnosti personálem na 70 procent a při výpadku celé brigády na několik měsíců je téměř nemožné naplnit všechny vládou dříve uložené úkoly,“ uvedl. 

kamcerka ( 8. dubna 2015 10:51 )

 Oba dva stojí mno za nic. Pavla rezignaci je potřeba přijmout a Stropnického, loutku USA vyhodit. Pokud Pavel nevidí největšího světového agresora USA, ale Rusko, pryč s ním. Jenom by napáchal hodně škody. Nevím, co na něj USA vyhrabaly. Jak všichni víme, demokraticky odposlouchávaly politikům telefony (Merkelová a další). Tak skončil Nečas, když byl poskytnout odposlech Američany.

decathlonova-matka ( 31. ledna 2015 11:19 )

a kde byl pan generál, když jeho vojenské rozvědce velela kantýnská Nagyová

salto ( 30. ledna 2015 15:25 )

V roce 90 do voleb byl MO generál Vacek

recus ( 30. ledna 2015 14:03 )

Jako děti jsme si hráli na vojáky. Stačil nám kus klacku místo flinty, zalehnout v lese za strom a číhat na nepřítele. Nic to nestálo. Tihle - jako Pavel, Stropnický a halda generálů, kterých je víc, než má armáda tanků, si také na něco hrají. Ale stojí to miliardy. Přitom jsou zcela zbyteční, je to jen legie nájemných žoldáků poskakujících tak, jak si Pentagon (dříve SSSR/Rusko) přeje. Akorát ty miliardy jdou z našich daní, ne z rozpočtu USA (dřív SSSR/Rusko).

sars ( 30. ledna 2015 13:52 )

 Klidne se na mě zlobte, ale armáda na mě nepůsobí dojmem organizace které bych si měl vazit, jdou z pruseru do pruseru a když se někdo ozve tak je nepritel, něco mi to připomíná z minulosti .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa