Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Soud poslal jedničkáře do pasťáku! Protože se o ně hádají rodiče

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ljš - 
7. dubna 2015
23:04

Dvanáctiletý chlapec i jeho o pět let mladší sestřička z Broumova nemají problémy s chováním a ze školy nosí samé jedničky, přesto oba skončili v diagnostickém ústavu v Hradci Králové. Soud je tam poslal kvůli tomu, že se jejich rodiče nedokážou dohodnout o jejich péči.

Mluvčí Okresního soudu v Hradci Králové Barbora Tichá Marková tvrdí, že soud rozhodoval v zájmu obou nezletilých dětí. S tím ale naprosto nesouhlasí učitelé na gymnáziu, kam dvanáctiletý chlapec ještě před dvěma týdny chodil.

„Sepsali jsme petici, ve které se píše, že se nám nezdá správné tak náhle vytrhnout zcela bezproblémového chlapce tady z toho prostředí a umístit ho do tak vzdáleného diagnostického ústavu, když jsou jiná zařízení příznivější pro děti,“ vysvětlil televizi Prima ředitel gymnázia Karel Výravský.

Že tuto válku mezi rodiči odnášejí především jejich děti, potvrdil i šéf broumovské sociálky Miloš Andrš, jehož úřad spor řeší už dva roky. „Dochází tu k nějakému boji mezi rodiči a děti se stávají nástrojem souboje rodičů, kteří se rozešli. Dochází tady i k psychologickému ovlivňování těch dětí,“ řekl.

Matka přitom tvrdí, že dětem právo na otce upřít nechce. „To vůbec není mým cílem. Podle mě je dobře, aby měli oba rodiče. On je nastavený jenom na tu pomstu a poškozování dětí, tak asi to nepůjde, no,“ řekla.

Otec zase trvá na tom, že má právo vídat své děti častěji, a zcela odmítá spekulace o tom, že jimi proti matce manipuluje, jak naznačila sociálka. „Já jsem děti k ničemu nenaváděl. Já jsem si chtěl jenom bránit to, abych k dětem měl přístup, ne pouze v sobotu a v neděli jednou za 14 dní, a k tomu jsem nepotřeboval žádné navádění,“ reagoval.

Zatímco rodiče obviňují jeden druhého, jejich syn a dcera jsou z nařízení soudu „ve svém zájmu“ drženy daleko od nich, v ústavu mezi průšviháři a problémovými dětmi. Nemají navíc ani kontakt se svými kamarády, protože musí navštěvovat jinou školu (v chlapcově případě dokonce základku místo gymnázia).

Soud by měl o jejich osudu podle televize rozhodovat v následujících dnech. Pokud předběžné opatření nezruší, mohou bohužel děti v pasťáku strávit ještě několik měsíců.

sovicka75 ( 9. dubna 2015 21:15 )

No chudáci děti. A chlapec? To je bez diskuse. Výuka na gymnáziu je náročnější než ne základce a pokud se někdy děti vrátí na svá místa ve školních lavicích tak ten chlapec bude mít potíže se zvládnutím učiva. Chtělo by to v takových případech jednat krapet lidsky. A jestli je takovéto přeřazení v zájmu dětí tak teda nevím nevím.

e.44 ( 8. dubna 2015 13:58 )

„Sepsali jsme petici, ve které se píše, že se nám nezdá správné tak náhle vytrhnout zcela bezproblémového chlapce tady z toho prostředí a umístit ho do tak vzdáleného diagnostického ústavu, když jsou JINÁ ZAŘÍZENÍ PŘÍZNIVĚJŠÍ PRO DĚTI,“ a o tom to je. Byly i jiné možnosti, dokonce takové u kterých by nebyla nutnost měnit školu. Soudce je kretén

kiwi65 ( 8. dubna 2015 11:30 )

 Super stát,zku.rvit život děckám který za nic nemůžou a k odebrání evidentně není sebemenší důvod.Hlavně že nějaká neschpná zamindrákovaná PÍ.ča v kanclu vykáže cinost......

jana999 ( 8. dubna 2015 10:00 )

proč jí nadáváš, má pravdu, do ničeho nevidíš a nadáváš rozumnému příspěvku, to jsi už blbko zapomněla jak nedávno u takovéto při o dítě, to dítě matka s novým přítelem zabila? Ty snad ty rodiče znáš? Co když soudce věděl koho má před sebou?

jana999 ( 8. dubna 2015 09:57 )

a proč se nedohodnou rodiče, ono na druhé straně, když tu kolikrát čtete, že hádka o děti, končí smrtí toho dítěte, tak se nedivte, že soudce jednal, tak jak jednal.

Zobrazit celou diskusi