Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Starostové se bouří: Polákům jde o lukrativní pozemky a uhlí

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ljš, Jan Doležal - 
4. března 2015
11:24

Chtějí zemědělské plochy a uhlí! A právě takové lukrativní pozemky bude stát Polsku vracet. Starostové proti tomu bojují, ale zřejmě jim to nebude nic platné.

Přestože je seznam pozemků tajný, panuje největší obava v Heřmanicích na Liberecku, kde mají Poláci na druhé straně hranice uhelný důl Bogatynia. Obyvatelé se děsí, že by se v případě vrácení pozemků Polsku, rozšířil až k jejich domovům.

„Už teď výsypky sahají skoro až k Heřmanicím. Polákům jde především o zemědělskou půdu a o uhlí,“ říká starosta obce Vladimír Stříbrný. „Už v roce 2011 jsem inicioval schůzku všech starostů na česko-polské hranici. Shodli jsme se na tom, že chceme vědět, jaké budou kompenzace za pozemky, na kterých hospodaří zemědělci, kteří do nich investovali práci a peníze. Jaký bude mít navrácení pozemků dopad na nezaměstnanost, snížení dotací, daňovou výtěžnost? To jsou otázky, na které jsme se tehdy ptali a odpovědi neznáme dodnes. Nejjednodušší řešení by bylo posunout současné mezníky po celé česko-polské hranici, aniž by se musela měnit mapa České republiky,“ dodal.

Krom pozemků u Heřmanic se v tomto katastru má vracet také půda u nedaleké Dolní Oldříše a Bulovky. I její starostka Romana Šidlová se představy posunu hranice děsí.  „Rozhodně nesouhlasíme! Bojíme se zvýšení kriminality, nezaměstnanosti, sníží se daňová výtěžnost a klesne kupní síla. Všechno mluví proti,“ řekla Blesk.cz.

Mezi další „ohrožené“ oblasti patří dále například okolí obce Bílá voda. „Už před lety jsme schválili, že dáme 1,2 hektaru. Považovali jsme to za svoji občanskou povinnost. Stát pak ale najednou přišel znovu s tím, že chce další pozemky. To jsme už ale odmítli. Teď jsem se dozvěděl, že vzniká nějaký tajný dokument, který nám pak zřejmě předloží jako hotovou věc. Je to od státu nehoráznost. Budou se posunovat patníky, překreslovat katastry a to bude stát obrovské peníze,“ zlobí se její starosta Miroslav Kocián.

Velmi výhodné by pro Poláky byly také pozemky kolem známé a navštěvované nádrže Střední díly u Javorníku. „Pokud jde o Javorník, tak jako zástupce města rozhodně říkám: Nevydávat! Pozemky někdo už mnoho let užívá a vracení by bylo komplikované, nehledě k tomu, že překreslování katastrálních map by stálo velké peníze. Jednodušší cestou by podle mě bylo finanční vyrovnání,“ myslí si starosta města Jiří Jura.

Roman Šťastný, starosta Mikulovic v Jesenickém výběžku, o kterých se také spekuluje, zatím oficiálně žádnou informaci o zmenšování katastru nedostal. „Je to dlouhodobá záležitost, a pokud vím, zatím nikdo nestanovil, jaké pozemky by měly být vydány. S pozemky v našem katastru ale rozhodně počítáme na zemědělskou výrobu nebo bytovou výstavbu,“ řekl.

Starostové vedou také dílčí bitvu o to, aby byli zemědělci, kteří do polností investovali, státem odškodněni. Vláda to ale odmítá, protože pozemky patří státu a farmáři si je pronajímají a dostávají na ně dotace.

kozrz ( 4. března 2015 18:13 )

P Í Č O

moiaza ( 4. března 2015 17:59 )

To bude asi nejlepší. Dokončit to, co začal Havel s Klausem. Rozprodej celé ČR. Továrny a zemědělství už dávno zlikvidovali a teď rozprodají pozamky a s ČR je konec. Také řešení.

kozrz ( 4. března 2015 17:32 )

Škoda, že to Hitler nedotáhnul do konce, protože hůř už v tomto Havlostánu být už nemůže.

kozrz ( 4. března 2015 17:31 )

Co se Moraváci s e r e t e do 20 let to tu patří Arabům, tak v klidu dohnijte.

petrchpraha ( 4. března 2015 17:09 )

at daj polákům Karlovy Vary..maj tam stejně spoustu kámošů

Zobrazit celou diskusi