Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Primátorka Krnáčová zuří kvůli Blance: Dodavatelé si z nás dělají srandu!

Primátorka Krnáčová se zlobí kvůli dalším problémům tunelu Blanka, které odložily jeho otevření
Primátorka Krnáčová se zlobí kvůli dalším problémům tunelu Blanka, které odložily jeho otevření  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl, David Malík)
Autor: Matěj Smlsal - 
3. března 2015
05:00

Tunel Blanka se letos zřejmě vůbec neotevře, jelikož se budou muset vyměnit všechny kabely. A to pořádně naštvalo pražskou primátorku Adrianu Krnáčovou (ANO). Další termín, kdy by se měl tunel otevřít, neřekne. Prý už nemůže věřit žádným slibům dodavatelů.

Je pravda, že Blanka se letos nestihne vůbec otevřít?

V týdnu máme dostat od dodavatelů aktualizovaný harmonogram a posudek od pojišťovny. Považuji za nehorázné, že dodavatelé nehodlají splnit původní plán. Ještě v prosinci nám tvrdili, že vše běží, jak má. Budu požadovat, aby dodavatel, který to má na svědomí, nesl svůj díl finanční odpovědnosti.

Kolik kabelů se bude muset vyměnit?

O tom budeme jednat s dodavateli a pojišťovnou. Odmítám, aby se Praha stala rukojmím podivných společností, které radnici jen finančně ždímají za špatně odvedené práce. Podle mého názoru je to problém zhotovitele, který prostě ignoroval stav svého díla, tedy ČKD DIZ. Není možné, aby o problému věděl a rok a půl ho neřešil. Stejně tak o něm věděla předchozí politická reprezentace, která s dodavatelem i pojišťovnou na toto téma možná také jednala, ale vůbec ho neřešila. Navíc naprosto nezodpovědně oznámila, že Blanka se otevře 2. prosince.

Kdy se tedy tunel podle vás otevře?

Nebudu říkat žádný termín, neboť zkušenost káže, že na tomto úřadě nelze věřit žádnému slibu dodavatele. Připadá mi, že si z nás dodavatelé dělají srandu a zkouší, co rozpočet magistrátu ještě snese. Termín na jaře by nebyl problém, kdyby dodavatelé plnili své povinnosti. Jsou ale zvyklí z minula, že si mohou dělat, co chtějí. Tyto doby jsou však u konce.

Jak je vůbec možné, že se ke kabelům dostala voda?

Bohužel na přívalový déšť, který Prahu zasáhl v červenci 2013, nebyl rozestavěný tunel připraven. Voda si tehdy našla cestu mimo povrchové vpusti, kdy ještě nebyl hotový asfaltový koberec. Dnes už by byla Blanka před stoletou vodou, která tehdy přišla, uchráněna.

Proč jste ještě začátkem února ujišťovala, že Blanka se otevře na jaře, když zhotovitel tvrdí, že o problémech s kabely vás informoval už dávno?

To naprosto vylučuji, ještě v prosinci nám dodavatel tvrdil, že s harmonogramem žádný problém nemá. Ale řekl, že když nedostane „dostatečně“ zaplaceno od pojišťovny, tak bude dělat potíže. Je evidentní, že toto město trpí nedostatkem kvalitních dodavatelů, kteří nejsou schopni zakázky naplnit dle smlouvy.

Video Blesk.cz projel proražený tunel Blanka - Jan Jedlička, foto: David Malík, hudba: Yellow
Video se připravuje ...

zauber ( 3. března 2015 15:40 )

Pražáci mají spíše dominu než primátorku, ale řekla to drsně a vcelku výstižně i pravdivě.

kara54 ( 3. března 2015 13:50 )

milá Jano seš nějak pomílená Praha dostává nejvíce peněz do brna jde jen nějaká část ,a myslíš si že ty miliardy by jste si zvládly vydělat sami,kdyby vás morava nedotovala měli by jste velký kulový

ivoadler ( 3. března 2015 13:01 )

Řekl bych, že Krnáčová ještě nic nezkazila. Pokud ano, tak co? Nenávistné výroky na její adresu mi připadají jako reakce zhrzeného milence. Chápu, že ODS a TOP 09 jsou naštvaný, že už nejsou u koryta, ale tohle jim body nepřinese.

1917 ( 3. března 2015 12:03 )

Já si myslím, že by se paní primátorka měla zeptat předchůdce MUDr.Béma. On by jí jistě vše vysvětlil, protože dával kdysi hlavu na špalek s tvrzením kdy a za kolik bude Blanka postavena. Pokud lhal tak by za to měl nést odpovědnost a už dávne sedět za katrem, ale bohužel žijeme v tomto Absurdistánu!!!

vladimir1950 ( 3. března 2015 11:27 )

Je pravdou, že za to Krnáčová nemůže. Nicméně když nastoupila do toho "výtahu k moci" ,musí to vyřešit, od toho je placená. Dělala předtím šéfku TI, nechala po sobě bordel, což je slabé slovo. Ale tam se mohla poučit, co dělat, když se tohle stane. Vyšetřit příslušnými orgány , zjistit (ne)odpovědné a těm to nechat zaplatit. Půjde s největší pravděpodobností o ty samé, co se už na Blance napakovali a peníze tedy mají. b.r.s.a má pravdu.

Zobrazit celou diskusi