S volební prohrou a odchodem primátora Tomáše Hudečka skončily časy, kdy Praze vládla Topka. To však neznamená, že se její zástupci zcela vytratili. Do kritiky svých nástupců z koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice (SZ, STAN, KDU-ČSL) se pustili na tiskovce svolané k příležitosti blížících se 100 dnů vlády party kolem primátorky Adriany Krnáčové.

„V Praze vládne naprostý chaos a nekompetence,“ prohlásil šéf opozičního klubu zastupitelů Topky Václav Novotný o vládě primátorky Krnáčové a jejího týmu. „Univerzální odpověď paní primátorky na cokoliv je ‚problematiku analyzujeme a budeme o ní dále jednat‘, aniž by k jakémukoliv z výše uvedených a dalších problémů byla schopna vydat jasné stanovisko, které by platilo alespoň tři dny,“ uvedl poté Novotný na Facebooku pražské TOP 09.

Topkaři koalici vytkli třeba to, že se výstavba metra D stává v jejím podání fikcí. „Chybí perspektiva financování metra D, což považuji za porušení předvolebních slibů,“ uvedl bývalý náměstek Jiří Nouza (TOP 09). Podle Novotného je v návrhu rozpočtu pro letošní rok na přípravu stavby připraveno necelých 500 milionů korun. Pokud by koalice myslela své předvolební sliby vážně, musela by na klíčovou dopravní stavbu vyčlenit několik miliard, upozornil Novotný.

Metro D má vést ze stanice Náměstí Míru přes Pankrác do Písnice a spojit tak centrum s jižní částí Prahy. Přípravu výstavby metra D má koalice v koaliční smlouvě i v programovém prohlášení rady. Novotnému se však nezamlouvá ani nevyjasněná situace kolem karet Opencard, tunelového komplexu Blanka a tahanice ohledně pražských stavebních předpisů.

Klid v pražské koalici přitom nabourávají i vnitřní spory. Zapletl se do nich náměstek Matěj Stropnický, který se s primátorkou Krnáčovou neshodoval na dalším postupu právě kolem stavebních předpisů. ANO a ČSSD navíc tvrdilo, že Stropnický porušil koaliční smlouvu! Tím, že v lednu nehlasoval pro koaliční návrh na vypsání tendru na svoz odpadu za 13 miliard korun. Koalice vstoupila do dohodovacího řízení, které může vyvolat kterýkoli koaliční partner v případě dlouhodobých neshod. Po 4 týdnech je pak možné jednostranně vypovědět koaliční smlouvu.