Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kruté laviny ve Švýcarských Alpách: O život připravily 10 lidí za tři dny!

Záchranné vrtulníky a záchranáři po lavinové nehodě na vrcholku Piz Vilan.
Záchranné vrtulníky a záchranáři po lavinové nehodě na vrcholku Piz Vilan.  (Autor: EPA)
Autor: ČTK - 
1. února 2015
15:51

Ačkoliv se původně mluvilo jen o čtyřech mrtvých, sobotní laviny ve Švýcarských Alpách si vyžádaly životy sedmi lyžařů! Spolu s třemi mrtvými ze čtvrtka a pátku tak během tří dnů ve Švýcarských Alpách zahynulo deset lidí. Lavina řádila také v sousedním Rakousku, kde připravila o život dvě osoby.

Sobotní neštěstí ve Švýcarsku se stalo na východním úbočí vrcholu Piz Vilan v kantonu Graubünden na východě země. Skupina devíti lyžařů se nacházela zhruba ve výšce 2200 metrů, když se lavina spustila.

Dvěma lyžařům se podařilo uniknout. Další tři členové výpravy zahynuli namístě. Zbývající čtyři lyžaři byli naživu, když se je podařilo vyprostit a s těžkými zraněními přepravit do nemocnic v Sankt Gallenu, Curychu a v Churu. Jeden z nich později zraněním podlehl.

Rovněž v sobotu laviny zabily v okolí Bernu jednatřicetiletého lyžaře a osmadvacetiletého snowboardistu; oba sjížděli svahy mimo sjezdovky.

Ve velké části Švýcarských Alp v současnosti platí třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětidílné mezinárodní stupnice. V posledních dnech napadl metr až 1,2 metru sněhu, ale tato sněhová pokrývka je mimořádně nestabilní.

Ve čtvrtek a v pátek usmrtily laviny tři lidi u obce Egg a v zimních střediscích Adelboden a Verbier.

Dva lidské životy si vyžádala v sobotu odpoledne lavina ve východorakouském Damülsu. Záchranáři našli pod vrstvou sněhu mrtvého 44letého muže. Jeho 32letá manželka byla přepravena vrtulníkem do nemocnice v Innsbrucku, kde ale večer také zemřela.

jeromeklapka ( 1. února 2015 20:44 )

Fakt je to o KRUTÝCH lavínach? Bol vyhlásený 3.stupeň lavínového nebezpečia - titulok mal byť napísaný asi o inom,či?

jerry ( 1. února 2015 16:42 )

A žádná z našich celebrit u toho nebyla, ani kousek vedle?

Zobrazit celou diskusi