Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sněhová kalamita na Slovensku: Bratislava v problémech! Dítě oživovali záchranáři

Autor: ČTK, zrk - 
30. ledna 2015
19:18

Husté sněžení komplikuje dopravu na Slovensku. Pro kamiony se uzavírají hranice! Kolabuje hromadná doprava v Bratislavě. Letiště přerušilo provoz. A na dítě spadl strom přímo ve škole!

V Bratislavě kolabovala hromadná doprava, letiště v metropoli na několik hodin pozastavilo provoz, na některých úsecích silnic včetně horských průsmyků byla zastavena doprava. Odpoledne policie vybídla řidiče nákladních automobilů, aby svá vozidla odstavili ještě před vjezdem do Bratislavy.

Podle meteorologů může na Slovensku na některých místech dnes napadnout až 40 centimetrů sněhové pokrývky. Pro Bratislavu stejně jako střední a severní Slovensko platil druhý ze tří stupňů výstrahy. Zatímco v Bratislavě a na jihu Slovenska by se měla situace v sobotu zlepšit, zbytek země si musí na zlepšení počkat až do neděle.

Dopravní chaos v Bratislavě

Hromadná doprava nabírala zpoždění, v kopcovitém terénu byly linky zrušeny. Bratislavská čtvrť Rača se kvůli poškozeným trolejím musela na několik hodin obejít bez tramvajového spojení. Problémy se nevyhnuly ani trolejbusům. Slovenská metropole se propadla do dopravního chaosu. Bratislavské letiště kvůli sněhové kalamitě během dne přerušilo provoz, několik letů bylo odkloněno nebo zrušeno. V 16:00 letiště přílety i odlety letadel obnovilo.

Policie zaznamenala několik případů, kdy stromy nevydržely tíhu napadaného sněhu. V areálu jedné z bratislavských základních škol odlomená část stromu spadla na sedmileté dítě, které museli oživovat přivolaní záchranáři.

Odpoledne se problémy začaly objevovat i v železniční dopravě. Podle mluvčí státního dopravce ZSSK Jany Morháčové je na některých úsecích tratí vedoucích z Bratislavy přerušen provoz kvůli popadaným stromům či větvím. Některé spoje mají zpoždění, včetně EC 276 Slovan, který jezdí na trase z Budapešti přes Bratislavu do Prahy a který už nabral šedesátiminutové zpoždění.

Horská služba upozornila, že vzhledem k intenzivnímu sněžení stoupá riziko pádu lavin. Na sobotu předpokládá vyhlášení zvýšeného lavinového nebezpečí, tedy třetí stupeň z pětidílné mezinárodní škály.

kacota ( 30. ledna 2015 20:10 )

. Hore brehom, dolu brehom Zapadol mi salaš snehom ..⛄️⛄️⛄️⛄️

Zobrazit celou diskusi