Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První sníh pokryl Česko! Pozor na ledovku, varují silničáři

Autor: ČTK, lm - 
26. prosince 2014
12:19

Vyrazte na hory! Konečně začalo sněžit a teploty by měly být tak nízké, že vlekařům umožní i uměle zasněžovat. Podobné počasí má navíc vydržet i v příštích dnech! Na cestě na hory ale buďte opatrní, silničáři varují před ledovkou.

Dopravu na silnicích ve vyšších polohách komplikuje dnes ráno slabá vrstva sněhu, v některých místech leží jeho rozbředlé zbytky. Řidiči musejí být při jízdě opatrní. Může se také tvořit náledí, teploty na horách klesají pod nulu, někde až k minus deseti stupňům Celsia.

Ledovka nebo námraza se může místy vyskytovat například na Tachovsku v okolí Stříbra a Sulislavi, u Stodu na Plzeňsku nebo u Draženova na Domažlicku, námraza byla i v některých úsecích dálnice D5. Na náledí si řidiči musejí dát pozor také ve vyšších polohách v okolí Skutče na Chrudimsku.

Na severu Čech napadlo ráno kolem pěti centimetrů sněhu, v Krušných horách až deset, místy ale stále sněží. V Krkonoších a Jizerských horách fouká silný nárazový vítr, který snižuje viditelnost. I na hlavních tazích včetně D8 leží zbytky rozbředlého sněhu. Na hlavní silnici 14 v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku spadl kvůli silnému větru strom a zablokoval jeden jízdní pruh. Místo je ale s opatrností průjezdné.

Zejména ve vyšších polohách hor, například v Jeseníkách nebo Beskydech, upravovaly silnice pluhy. Leží tam proto ujetá vrstva sněhu krytá posypem.

Viditelnost je kvůli sněhovým srážkám snížena také na Vysočině, v jižní části Jihočeského kraje a na Jindřichohradecku nebo ve vyšších polohách Vsetínska.

Sněží i u Vás? Pošlete nám fotky na tip@blesk.cz.

karel.marinec ( 27. prosince 2014 19:14 )

Mě zase zajímá, kolik tuto zimu umrzne bezdomovců! Jejich počet každý rok stoupá, hlavně mezi důchodci, kteří skončí ožebračeni na ulici a politik je zase o to větší osobnost! Zločinec a osobnost! Když se na ty bezbranné ožebračené dívám, tak vždy si připomenu, proč nechodím k volbám! Nechci, aby zločinci byli osobnosti! A pokud nás nepřijde většina, tak zločinec není zvolen! Žádný...protože zákonná většina nemá o zločince, kteří tvoří nezákonnou menšinu, nemá o ni zájem! Tak jaká byla volební účast?

kapturek ( 26. prosince 2014 18:47 )

co chces od prazaku, 2 cm snehu a zaviraji skoly a resi krizovy plan , ja doufam ze rano budem mit aspon metr snehu navic

diskutujici ( 26. prosince 2014 13:04 )

Nastesti leze Oskar, a bile svinstvo pomalu mizi

gogo ( 26. prosince 2014 12:53 )

Pozor ! Na konci prosince bude sněžit !!! Blesk varuje i před mrazem !!!

vilaamalka ( 26. prosince 2014 10:54 )

Sníh vypadá úplně jinak!!!!

Zobrazit celou diskusi