Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zadlužená letuška nesměla odletět z letiště: Šel po ní exekutor!

Letuška nemohla kvůli dluhu odletět ze země.
 (Autor: profimedia.cz - ilustrace)
Autor: ČTK - 
25. listopadu 2014
08:40

Ruská letuška nesměla na moskevském letišti ani nastoupit do letadla na mezinárodní lince, a to kvůli zásahu soudních exekutorů, kteří ji za nesplácení půjčky ve výši 50.000 Kč zařadili na seznam dlužníků se zákazem vycestovat z Ruska. Dluh byl prý bleskově splacen, nicméně to už letuščino letadlo odletělo.

O případu informovali sami exekutoři, zjevně se záměrem vystrašit a inspirovat další dlužníky. Jméno letušky exekutoři nesdělili. Informovali pouze, že úvěr si vzala ve svém sibiřském bydlišti, městečku Kurtamyš, ležícím asi 1700 kilometrů od Moskvy. „Jakmile exekutoři vysvětlili dlužnici situaci, již za hodinu se dostavila její sestra a zaplatila všechny dluhy. Poté byl zákaz vycestovat zrušen,“ sdělil úřad.

Server newsru.com připomněl, že exekutoři uplatňují zákaz vycestovat vůči dlužníkům již několik let. Podle zákona smějí zákaz uvalit, pokud dluh přesahuje 5000 Kč. Avšak vyškrtnutí ze seznamu osob se zákazem opustit Rusko může trvat úřadu až dva týdny. Ke své smůle se o tom přesvědčil nejmenovaný ruský ženich, který se zpozdil na vlastní svatbu s indickou nevěstou.

Dluh splatil krátce před veselkou a domníval se, že z „černé listiny“ bude vyškrtnut automaticky. Na moskevském letišti Šeremeťjevo jej však pohraničníci nepustili do letounu. Kvitance o splacení dluhu nepomohla, zrušit zákaz vycestování jsou oprávněni jen exekutoři.

Ti si při vymáhání dluhů zjevně žádná omezení nekladou, a tak dlužníkům zabavují i milované kočky, štěňata, koně, dokonce i portrét hlavy státu či dvojici nafukovacích panen (v případě zadluženého majitele sex-shopu) anebo i záchodovou mísu, jak se už také stalo. Kruté konfiskace se prý netýkají pouze prostého lidu, ale i výše postavených: v září musel zástupce starosty Irkutsku rychle zaplatit dlužné daně, aby dostal zpátky svůj iPhone.

alenam ( 25. listopadu 2014 09:49 )

tak v Rusku mají ještě horší exekutory jak u nás to zdejší rusofily odrovná

Zobrazit celou diskusi