Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Prodala se kresba Adolfa Hitlera: Za 3,6 milionu korun!

Autor: mb, ČTK - 
22. listopadu 2014
21:35

V Norimberku šla dnes do dražby kresba nacistického diktátora Adolfa Hitlera (†56) a očekávalo se, že vynese alespoň 1 400 000 Kč. Nakonec to bylo více jak dvakrát tolik!

Dílo Hitler pojmenoval Mnichovská radnice a pochází z doby, kdy se budoucí »vůdce« snažil dobýt svět ještě jako umělec. Akvarel namaloval zřejmě kolem roku 1914, kdy měl hluboko do kapsy a to, že jednou bude vládnout nejen Německu, ale skoro celé Evropě, by mu nikdo nevěřil.

Předmět daly do dražby dvě důchodkyně, které uvedly, že malbu koupil jejich dědeček v roce 1916. Dílo je navíc podepsané autorem. Hitler údajně během své »umělecké« kariéry namaloval okolo 2 tisíc obrazů.

Hitlerův obraz byl nakonec vydražen v bavorském Norimberku za 130 000 eur (zhruba 3,6 milionu korun). Obraz o rozměrech 28 krát 22 centimetrů nyní pravděpodobně poputuje na Blízký východ, uvedla podle agentury DPA Kathrin Weidler z aukčního domu Weidler. „Očekávali jsme hodně, ale takovou sumu ne,“ řekla paní Weidler. Podle ní vysoká cena souvisí pravděpodobně s tím, že k obrázku je přiložena i původní účtenka z roku 1916.

O dílo se údajně zajímalo 12 lidí, z nichž dva se dražby osobně účastnili. Dražby Hitlerových děl se občas konají v Německu i dalších zemích. Když se přitom jako mladý muž chtěl Hitler stát malířem, vídeňská Akademie výtvarných umění ho dvak

Adolf Hitler v mládí Adolf Hitler v mládí | Profimedia.cz
rát odmítla pro nedostatek talentu.

berlin71 ( 23. listopadu 2014 10:25 )

jasne ty zm.rde tak mi tu samou vetu napis v nemcine ty ch.chipaku jeden. Nic proti sudetskym nemcum nemam hlavne tem kteri nekolaborovaly zu fasisty . Na tech nevynych sudetech se cesi vyradily primo nelidsky . Pokud byl tvuj dedek fasista tak at ten chci.pak se smazi v pekle i z tou kur.vou tvoji babkou co mela na nose hakovy kriz misto bradavyce ta stara svi,ne

berlin71 ( 23. listopadu 2014 08:10 )

rasspo:Ty zm.rde cest a uctu Hitlerovy a fasistum bych projevil jen v tom pripade ze by vyvrazdily tvoje babicky (prabamicky ) . Nepodarilo by se tem Ku.rvam Privest na svet tve rodice a ty by nemohly zplodit tebe ty sku.rvenej fasisto . Komu se muj text neliby ten at mi vylize pr.del ale kazdy rozumny clovek mi da v tvem pripade za pravdu. ZM:RDE

asijo ( 23. listopadu 2014 05:49 )

Knížák řekl,že je to kýč,namaloval by dva obdélníky,nad nimy malý čtvereček a nazval byl to:Slunce vychází na Mnichovem.Milonáři ty to koupili za statisíce.

tesarl ( 22. listopadu 2014 23:03 )

Ten obraz má něco do sebe.

Zobrazit celou diskusi