Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Československou výpravu v Nepálu zasypala lavina: Dva horolezci jsou mrtví

Vladimír Švancár (vlevo) a Ján Matlák zemřeli pod lavinou
Vladimír Švancár (vlevo) a Ján Matlák zemřeli pod lavinou  (Autor: expedition.sk)
Autor: ČTK - 
16. října 2014
15:33

Nejméně 85 horolezců se stále pohřešuje ve středním Nepálu poté, co zdejší trekingovou trasu zasáhly bouře a laviny. Bylo mezi nimi i devět Slováků a jeden Čech.

Podle agentury Reuters je zatím potvrzeno je 20 mrtvých. Podle agentury DPA je potvrzených obětí již 26 a zpravodajský server BBC News píše dokonce o 29 obětech, včetně množství cizinců. Mezi mrtvými jsou i dva Slováci.

"Sněží, sněží, stále sněží... Stále čekáme v BC na lepší počasí :( Všichni věříme, že se počasí ještě umoudří," psal vůdce desetičlenné slovenská výpravy ještě v pondělí na internetových stránkách expedition.sk. O pár hodin později se na základní tábor u sedmé nejvyšší hory světa Dhaulágirí (8167 metrů nad mořem) zřítila lavina. Sedm Slováků a jednoho Čecha se ve středu podařilo zachránit, dva členové výpravy a všichni průvodci ale zůstávali nezvěstní. Těla dvou Slováků a tří Nepálců našli dnes záchranáři, sdělila bez dalších podrobností agentura AP.

Netypické počasí přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil na východní Indii. Přívaly sněhu připravily na pěším okruhu kolem osmitisícovky Annapurna a na dalších místech o život celkem 12 Nepálců, čtyři Kanaďany, tři Poláky, tři Izraelce, dva Slováky, jednoho Inda a jednoho Vietnamce. Kromě horolezců zahynuli také tři nepálští pastevci jaků, napsal server BBC.

Záchranáři sdělili, že počet pohřešovaných vychází ze seznamu horolezců, kteří se zaregistrovali k výpravě v dané oblasti. Jak uvedla agentura Reuters, nepříznivé podmínky ale nemusely nutně všechny z nich postihnout a je možné, že někteří turisté již region opustili. Desítky dalších horolezců se podařilo zachránit a asi 15 se jich zotavuje v nemocnici v nepálské metropoli Káthmándú, dodala agentura Reuters.

xxyy ( 17. října 2014 10:02 )

K čemu?

xxyy ( 17. října 2014 10:02 )

To jako proč?

xxyy ( 17. října 2014 10:01 )

xxyy ( 17. října 2014 10:00 )

To víš že jo Kvůli adrenalinu tam jezděj lidi v době kdy tam normálně bývá velice slušné počasí a tedy bezpečno Jenom letos se jim to tam zbláznilo tak, že umírali i místní, co jsou zvyklí na ledacos.

babapsi ( 17. října 2014 08:23 )

100%tní adrenalin = 100= výsledek ! Stále se takoví nacházejí, předpokládám, že to sou ti, co jsou v této společnosti zbohatlí, na úkor ostatních a už jim scházel jen ten adrenalin!

Zobrazit celou diskusi