Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Po pádu laviny se hledá až 93 Čechů. V Nepálu s nimi ztratili kontakt

Autor: ČTK, simao - 
17. října 2014
08:08

Bilance pádu lavin v Himálajích mj. na česko-slovenskou výpravu může být ještě tragičtější, než se zpočátku zdálo. Celkový počet obětí je stále neznámý. A ozývají se další a další příbuzní a známí Čechů, kteří mají být momentálně v Nepálu a se kterými se nedaří spojit! Podle všeho však nejsou mezi oběti...

Sněhové bouře a laviny si v nepálských Himalájích vyžádaly nejméně 27 obětí. Velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek v pátek uvedl, že se zatím nepodařilo kontaktovat zhruba 30 Čechů. Upozornil, že někteří z nich byli v oblasti neštěstí. Nikdo z nch však podle dostupných informací nezemřel.

České ministerstvo zahraničí situaci monitoruje. "Situace se průběžně mění," upozornila mluvčí Johana Grohová. Především poté, co ministerstvo vyzvalo lidi, aby volali na krizovou linku a hlásili, kdo z Čechů se nachází v Nepálu. "Tudíž už to číslo lidí, kteří vyrazili do Nepálu, vzrostlo na 120. Zatím se jich nepodařilo kontaktovat 93. To však nutně neznamená, že jsou v té oblasti. Mohou být i jinde, problémem je, že na řadě míst tam není signál," upozornila mluvčí.

"Na základě upřesnění a telefonátů od příbuzných a známých nemluvíme již o 80 lidech, ale číslo se nám zvedlo na 120. Bohužel stoupá počet těch, se kterými se nám nedaří spojit. Kontakt nemáme momentálně s 93 občany ČR," potvrdil tato čísla ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. "Neznamená to, že se tito nacházejí zrovna v té zasažené oblasti. V této chvíli je velmi těžké odhadnout, kolik se jich nachází právě u Annapurny," dodal. "Jsme ve spojení s krizovým štábem nepálské vlády, který byl zřízen. Povolala i armádu. Našli asi už 29 mrtvých," upřesnil Zaorálek, který doufá, že pohřešovaní Češi budou všichni v pořádku. 

"Zatím nemáme hlášenu žádnou oběť z českých turistů," sdělil České televizi velvyslanec Stašek alespoň jednu dobrou zprávu. Českému rozhlasu Radiožurnál pak řekl, že u některých Čechů velvyslanectví ví, že se pohybují v okolí Annapurny, kde laviny padaly. 

Neštěstí se stalo na oblíbené trekingové trase ve středním Nepálu. Týmy záchranářů nadále pátrají po pohřešovaných, do bezpečí dostalo víc než 150 osob. Až třítýdenní okruh kolem Annapurny patří mezi klasické himálajské trasy a zejména na jaře a nyní v říjnu se na něj vydává mnoho turistů.

Nynější počasí se sněhovými bouřemi, které je zde pro toto roční období netypické, přinesly do centrálního Nepálu dozvuky tajfunu Hudhud, který o víkendu udeřil na východní Indii. "Toho sněhu tam muselo napadnout strašně moc, díky tomu se tam děje takováhle výjimečná událost," řekl ČT známý český horolezec Radek Jaroš.

xxyy ( 20. října 2014 00:34 )

Neodporuji. Pro mě je to jako pro hodně dalších jenom krásná procházka, pro tebe adrenalin

naidka ( 17. října 2014 20:17 )

Nějak si odporuješ, já jsem přece ve svém prvním příspěvku psala to samé.

xxyy ( 17. října 2014 18:35 )

Pro tebe to možná adrenalin je, i tací jsou, pro mě je zkrátka treking to co pro většinu ostatních, tedy pěší turistika po nádherných místech, sem tam zpestřená výšlapem do vyšších míst, které ovšem nemají nic společného s vysokohorskou turistikou nebo dokonce horolezectvím, což je teprve to o čem se dá mluvit jako o adrenalinu.

naidka ( 17. října 2014 18:11 )

To spíš ty nemáš o trekingu ponětí, protože bys musel vědět, že trekingový výšlap ve velký adrenalin - o to větší, čím vyšší je nadmořská výška takové trasy. . Ale nic se, co se týká adrenalinu, nemůže vyrovnat trekingu v Himálajích s lavinou v patách.

nosradamus ( 17. října 2014 17:59 )

Váž slová,už minule som ti to hovoril,neberieš to vážne,tvoja nenávisť ťa zahubí.

Zobrazit celou diskusi