Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Manžel Ireny verboval atentátníky na 11.září! Česká nevěsta se provdala za šéfa Al-Káidy

Autor: ČTK, oj - 
20. září 2014
14:38

Teroristická nevěsta s českými kořeny Irena Horak si skutečně uměla vybrat. Nejenom že se provdala za šéfa Al-Káidy na Arabském poloostrově, al-Awlaki dokonce verboval sebevražedné atentátníky, kteří 11. září zaútočili letadly na New York. Americké tajné služby ho přezdívali Usáma internetu.

Al-Awlaki se narodil v Spojených státech v Novém Mexiku v roce 1971. Jeho otec v té době dostal možnost v USA studovat. Když mu bylo sedm let, vrátil se s rodinou do Jemenu. Vysokou školu se ale i on rozhodl studovat v Americe. Na univerzitě v Coloradu působil jako prezident Muslimské studentské asociace. Toto působení mu otevřelo dveře do světa teroru.

V roce 2001 pracoval na dokončení doktorátu na washingtonské univerzitě. O přípravách na 11. září byl velmi dobře informovaný. On sám byl totiž jeden z koordinátorů útoku. Podle všeho to byl právě on, kdo koupil třem z devatenácti atentátníku letenky. Mezi těmi, jež al-Awlaki naverboval, byl Egypťan Muhammad Atta, který se strojem narazil do jedné z věží Světového obchodního střediska (WTC) v New Yorku a je považován za vůdce skupiny. Další letenky byly na jméno jednoho z bratrů Šihríů a Sattáma Sudžámího, kteří byli v Attově skupině.

Al-Awlaki měl americké i jemenské občanství a byl považován za velmi schopného náboráře pro teroristické akce. Z USA se přesunul v roce 2002 do Británie a o dva roky později do Jemenu a americký prezident Barack Obama po likvidaci al-Awlakiho americkým bezpilotním letadlem v roce 2011 v Jemenu řekl, že to byl velmi aktivní plánovač protiamerických útoků. Připisuje se mu mimo jiné příprava atentátu na americké letadlo mířící do Detroitu v prosinci 2009. Atentátník měl výbušniny všity do spodního prádla, ale nepodařilo se mu je odpálit.

Ačkoli bylo FBI už koncem roku 2001 jasné, že měl al-Awlaki s atentáty něco společného, pozval ho Pentagon v únoru 2002 na slavnostní večeři pořádanou pro zástupce muslimské komunity v USA. V září 2009 ho vyšetřovatelé spojovali s 26 teroristickými akcemi, Obama dal k jeho likvidaci povolení v roce 2010. Následující rok byl al-Awlaki pozván na americké velvyslanectví v Saná, aby si vyzvedl obsílku, v níž mu bylo sděleno, že kvůli aktivitám ohrožujícím bezpečnost USA mu byl zrušen americký pas.

jana999 ( 21. září 2014 09:59 )

není to češka ale chorvatka

ejvm1712 ( 20. září 2014 16:27 )

Hlavně nepouštět Irenku do ČR!

zkzkz ( 20. září 2014 15:43 )

fotrpjotr ( 20. září 2014 15:24 )

Takže musel spolupracovat z CIA,když věděl koho na jejich pokyn verbovat.

pavucinka ( 20. září 2014 15:09 )

Chorvatka s českými kořeny není ale Češka.Mnoho žen se pravdalo za Srby, Chorvaty, a lidi z Balkánu, měli spolu děti. když jejich společné děti žijí v Česku, dá se říci,že jsou to Češi. Společné děti, které žijí v Chorvatsku jsou Chorvati. Možná neznala ani slovo česky, tak proč vytvářet účelové názvy pro pochybnou povídačku?

Zobrazit celou diskusi