Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Manžela Ireny jsem zabil já! Příběh muže, který dohodil Češku šéfovi Al-Káidy

Autor: max - 
20. září 2014
05:00

Dítě ulice, boxer, vězeň, gangster, terorista, dvojitý agent dánské vlády a CIA. Život Mortena Storma byl přinejmenším zajímavý. Kniha Agent Storm jeho neuvěřitelný příběh odhaluje. Dostal se kvůli ní ale do smrtelného nebezpečí. Po krku mu nyní jdou jak tajné služby, tak i teroristé.

Storm byl od malička problémový. Rvačky mu nebyly cizí už jako malému chlapci. Ještě před osmnáctými narozeninami měl na svém kontě ozbrojenou loupež, kvůli které skončil ve vězení. Když ho propustili, přidal se k motorkářskému gangu a znova se vydal na cestu zločinu. Pak se mu ale náhodou dostala do ruky kniha o životě proroka Mohameda. "Změnila mi život," říká i s odstupem času.

Uvěřil, že islám konečně určí jeho životu správný směr. Brzy odcestoval do Jemenu. Konvertoval, začal se učit arabštinu a pod jménem Murad Storm se připojil k radikálním islamistům. Svého syna pojmenoval po Usámovi bin Ládinovi.

Během života džihádisty se spřátelil s několika vůdci Al-Káidy včetně Anwara al-Awlakiho, jednoho z nejvyšších bossů v teroristické organizace v Jemenu.

V té době byl Storm oddaný džihádu. Všechno se ale změnilo, když se pokusil přidat k teroristům v Somálsku a bojovat po jejich boku ve jménu islámu. Když ho odmítli, byl to šok, který znovu otřásl jeho životem. "Cítil jsem se zrazen," popisoval své pocity reportérovi CNN. Jeho víru začaly nahlodávat pochybnosti. Ke studiu koránu najednou přistupoval kriticky a i díky internetu v něm našel mnoho nesrovnalostí a rozporů. "Tenkrát jsem ve svém srdci přestal být muslimem," vzpomíná na okamžiky, kterého vedly k rozhodnutí, že radikální islamisty pomůže zničit.

Ze Storma se stal dvojitý agent. Spolupracoval s dánskou tajnou službou. Jeho práce neunikla ani CIA, která ho brzy naverbovala i do svých služeb. Kontakty a důvěra, kterou si Storm vysloužil mezi teroristy, byla pro Západ k nezaplacení.

Šéf jemenské odnože Al-Káidy jednoho dne požádal Storma, aby mu našel nevěstu v Evropě. Netrvalo to dlouho a narazil na chorvatku s českými kořeny Irenu Horak, která konvertovala k islámu a říkala si Amina. Měla se stát nic netušící návnadou, která přivede CIA až k teroristickému bossovi. Akce však selhala a al-Awlaki smrti unikl.

Zabít se ho podařilo až později. Osudnou se mu stala raketa vystřelená z amerického bezpilotního letounu. Jeho smrt však vedla ke konci spolupráce Storma a CIA. Američané tvrdili, že jednoho z nejhledanějších teroristů světa dopadli díky jinému informátorovi. Podle Storma je to nehorázná lež. Ze slíbené odměny 5 milionů dolarů nikdy neviděl ani cent. Přestože mu nyní hrozí smrt na každém kroku, rozhodl se CIA za zradu pomstít a  svůj příběh převyprávět celému světu.

smoula05 ( 20. září 2014 12:50 )

 jediné reseni provaz nebo kulka další možnosti nejsou

frantaklika ( 20. září 2014 12:34 )

to je spíš nějaký garážmistr ze Smíchova? ..a kniha se prodává?

andorea ( 20. září 2014 11:38 )

Podle fota moc inteligence nepobral.

fantom88 ( 20. září 2014 11:20 )

úsměvné... a pán je hlavně charakter - nejdřív ho odmítli islamisti, tak je naprášil, pak CIA, tak ji naprášil taky... to musí být čecháček, jinak to není možný

mekanik ( 20. září 2014 11:02 )

a ted tu o smolíčkovi

Zobrazit celou diskusi