Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Příběh Češky, která se provdala za teroristu z al-Káidy: Jak se z Ireny stala Amina!

Autor: shp - 
18. září 2014
14:11

Narodila se v českém městečku v Chorvatsku v katolické rodině. Její dětství bylo šťastné. Nic nenasvědčovalo tomu, že blonďatá kráska Irena Horak podlehne fanatismu. Aniž by řekla cokoliv své rodině, konvertovala k islámu a chtěla začít nový život mezi teroristy. A to se jí nakonec povedlo.

Irena Horak se narodila v ospalém městečku Bjelovar. Jak její jméno napovídá, má tato Chorvatka české kořeny. Bjelovar je totiž město s Českou obcí a Českou besedou. Slyšet na ulicích češtinu není nic výjimečného.

Dětství Ireny bylo šťastné, narodila se totiž jako jedno z dvojčat a se svou sestřičkou si vždy ráda hrála. Rodiče je vychovali jako katoličky. Ani její dospívání nenasvědčovalo tomu, že se přidá k teroristům. Blonďatá kráska byla úspěšnou atletkou.

„Byla to skvělá holka, hrozně pozitivní,“ zavzpomínal kulturista Miro L., který s dívkou chodil na střední škole, pro web vecernij.hr. „Dokonce jsme spolu dva roky trénovali v posilovně,“ dodal.

„Ona i její sestra měly obrovský talent. Zvláště Irena, v běhu na 100 m neměla konkurenci,“ potvrzuje pak trenér atletiky Zvonko Ivekovič. V dospělosti se stala sociální pedagožkou na škole v Záhřebu. Na ní se však seznámila s britským muslimem, který ji podle všeho vymyl mozek.

V Ireně se probudila vášeň pro zvrácenou ideologii a na internetu začala sledovat všechny zprávy o teroristech a jejich násilném pojetí islámu. Když ji milenec opustil, rozhodla se, že se přidá k radikálům. Narazila i na Facebook Anwara al-Aulakího, teroristy, kterému se přezdívalo hlas al-Káidy.

Vystupoval inteligentně, ostatně vystudoval tři vysoké školy, a Ireně se velmi zalíbil. Na sociální síti mu dokonce napsala, že se chce stát jeho manželkou. Bez odezvy. Osud však zjevně chtěl, aby tihle dva spolu skončili.

Terorista totiž zatoužil po manželce ze Západu, a tak pověřil svého prostředníka, ať mu ji sežene. Jenže oním dohazovačem byl tajný agent CIA Morten Storm. Tomu padla do oka právě Irena, které se ozval. Její odezva ho překvapila.

„Šla bych za ním kamkoliv, je mi 32 let, jsem připravená na nebezpečí a nebojím se smrti ve jménu Alláha. Nevěděla jsem, že má již dvě manželky, ale nevadí mi to,“ napsala Irena Stormovi, který to popsal ve své knize Agent Storm: Uvnitř al-Káidy ve službě CIA.

S blondýnkou se domluvil, že ji vyzvedne ve Vídni. Tajně však kontaktoval agenty CIA, s jejichž pomocí později umístil do kufru Ireny sledovací zařízení. Když Irenu pak uviděl na vlastní oči, spadla mu čelist. "Byla neskutečně krásná, měla plné rty, vysoké lícní kosti a rovný nos. Vypadala jako Gwyneth Paltrow, pomyslel jsem si,“ napsal.

„Salam alejkum, já jsem Amina, řekla dívka a dívala se na mě modrozelenýma očima,“ dodal v knize. Chorvatka s českou krví totiž přijala islámské jméno Amina. To je velmi vážené, znamená totiž věrná, a pravdomluvná a navíc se tak jmenovala matka proroka Mohameda.

Štěnici se podařilo nastražit, jenže al-Aulakí všechny přechytračil. Kufr Ireny, tehdy již Aminy, nechal na cestě do Jemenu vyhodit. Když se hlas al-Káidy se svou nevěstou setkal, ihned se do ní zakoukal. V červnu 2011 se vzali.

Jejich lásku však ukončila raketa Hellfire, kterou vystřelilo bezpilotní letadlo. Američanům se nakonec podařilo al-Aulakího lokalizovat a zabít. Amina však v Jemenu zůstala a mezi teroristy tam žije dodnes.

mandat ( 18. září 2014 17:24 )

Krasna pro nas neni,ale pro Jemence asi ano. Oni tam maji strasidla. Natahali si tam baby z Indie a Etiopie a tak cista bila holka je fascinuje. Jen je mi zahadou,jak muze byt spokojena, ze je treti manzelka, chodit zahalena a poslouchat na slovo. Asi ma nejaky komplex a vyhovuje ji to.

mandat ( 18. září 2014 17:21 )

Neco na tom bude.

mandat ( 18. září 2014 17:20 )

Presne tak. Ta je totalne vygumovana.

tarot666 ( 18. září 2014 16:54 )

a pak sis z pičlařiti vyndal mozek a upičlal sis z něj kompjutr

dyskrymrynacjia ( 18. září 2014 16:53 )

Dobrý karboše bez vegety neuděláš!!

Zobrazit celou diskusi