Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Hanku a Tonču stále drží: Za propuštění Lady Al-Káidy teď teroristé nabízí mladou Američanku!

Autor: simao, ČTK - 
4. září 2014
05:25

Jméno teroristky Aafií Siddíki se v českých médiích objevilo v souvislosti s případem únosu Hanky a Tonči v Pákistánu. Kdysi nejhledanější ženu světa, známou i jakou "Lady al-Káida", chtěli teroristé získat z amerického vězení výměnou za dvě Češky. Nyní nabízejí mladou Američanku (26). A Spojené státy po vraždách dvou novinářů trnou.

Pákistánská neuroložka Aafia Siddíki (42) si odpykává v USA 86 let vězení za útok na americké agenty a vojáky. Za propuštění vědkyně se na videozáznamu přimlouvaly i dvě Češky zadržované únosci v Pákistánu. Neúspěšně. Hanka a Tonča, unesené loni v březnu, tak dál zůstávají v zajetí, i když se občas vkrádá ponurá myšlenka, zda jsou stále ještě naživu...

Stejně tak jsou vězněni i další lidé. A teroristé vzkazují: "Dali jsme vám mnoho šancí vyjednat propuštění vašich lidí prostřednictvím převodu hotovosti, jako to udělaly jiné vlády. Také jsme vám nabídli výměnu vězňů. Aby se dostali na svobodu muslimové držení ve vašich věznicích jako například naše sestra Aafía Siddíki." Islamisté to napsali také rodině nyní již popraveného amerického novináře Jamese Foleyho.

Teroristé nabízejí mladou Američanku (26)

Nyní radikálové nabízejí za Pákistánku jiného vězně - šestadvacetiletou americkou humanitární pracovnici unesenou loni v Sýrii. Navíc ještě požadují 6,6 milionu dolarů (140 milionů Kč). V opačném případě hrozí, že mladou lékařku zabijí podobně jako Foleyho, uvedl server aktualne.cz.

Proč všechny teroristka Aafía Siddíki tolik zajímá, ptají se nyní opět světová média. Nejspíš prý jde o snahu získat si další stoupence mezi občany Pákistánu a Afghánistánu, kde je Siddíki mnohými považována za hrdinku. Jak uvedl pro deník The Daily Telegraph expert na Taliban Michael Semple, požadavek islamistů na propuštění vědkyně je taktický i strategický. "Jedním z možných vysvětlení je, že lidé z pomezí Afghánistánu a Pákistánu se přesunuli do Iráku a Sýrie a tento požadavek si přivezli s sebou," uvedl Semple.

Ozbrojencům se rovněž osud Pákistánky hodí - je to žena v nesnázích a oni potřebují zmobilizovat lidi, aby hromadně začali odsuzovat Západ za jeho zacházení s muslimy.

Žádaný vězeň: Doktorka Aafía opět na scéně

Pákistánská vědkyně přitom absolvovala prestižní Massachusettský technický institut (MIT) a žila ve Spojených státech. Od roku 2003 byla pohřešována a v roce 2008 ji v Afghánistánu zatkly americké bezpečnostní složky. Při zatýkání se zmocnila zbraně jednoho z vojáků a ohrožovala s ní ostatní. Nikoho ale nezranila a nakonec byla přemožena. Po jejím zadržení byly u ní nalezeny poznámky o objektech v New Yorku, které by mohly být terčem teroristických útoků. Byly mezi nimi socha Svobody, Brooklynský most, Wall Street, Empire State Building a výzkumné středisko zvířecích nemocí Plum Island, kde se uchovávají nebezpečné biologické látky. Poznámky údajně také obsahovaly návody na výrobu bomb, nebezpečných chemikálií a biologických zbraní. V září roku 2010 byla Siddíki odsouzena k vězení.

nofar ( 4. září 2014 14:24 )

Doufam, ze mas pravdu.

nofar ( 4. září 2014 14:23 )

Priteli, ja bych si troufla - a v zivote si uz troufla - leckam, ale do Pakistanu ani s dvaceticlennym ozbrojenym doprovodem. Stejne tak si netroufam do Ramallahu.

sores ( 4. září 2014 12:23 )

Holky už dávno nežijí! Kdyby ano, tak by se neustále vyjednávalo a dávalo by se o nich vědět.Je podezřelé ticho po pěšině. Dopadly špatně, chudáci rodiče!

anna1234 ( 4. září 2014 10:57 )

.. ale až takovýhle trest za hloupost si opravdu holky nezasloužily.

nicol30 ( 4. září 2014 10:38 )

právě proto je to divadlo s vražděním rukojmích úplně zbytečné

Zobrazit celou diskusi