Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vydařené století Miroslava Zikmunda: Film se dočkal ovací od tisíce lidí

Autor: Slávka Červená - 
2. září 2014
19:49

Tisícovka lidí tleskala ve stoje cestovali Miroslavu Zikmundovi (95). Jako první viděli ve Velkém kině ve Zlíně unikátní celovečerní film Století Miroslava Zikmunda. Mnozí se s údivem dozvěděli, že byl ženatý a má syna.

Poděkování stejně tak vyjádřili i tvůrci – odvážnému režiséru Petru Horkému, který dal do 88 minut opravdu zdařile zajímavosti ze života polovičky známé dvojice Z+H. „Když jsem mu navrhl – natočme film, odpověděl: To má čas, toho už bylo natočeno! Ale ne o životě. Pak jednou řekl, tak jo. Dám vám k dispozici všechny moje deníky,“ řekl Horký. Jeho snem bylo, aby se dokument jednou promítal v kinech. Udělal proto všechno. S požehnáním manželky prodal dvě motorky! Sehnal sponzory, 3,5 roku natáčel a sen se stal realitou. Navíc se podařilo digitalizovat čtyři celovečerní filmy cestovatelů.

Mnozí diváci jen polkli, když se dozvěděli, že Miroslav Zikmund si v roce 1953 vzal na Staroměstské radnici krásnou Evu, operní pěvkyni, sólistku Národního divadla. Radovali se ze syna, který se jmenuje Miroslav Sáva Zikmund. Jak se vyjádřil, je samotář, vystačí si sám a těší ho cestovat vlaky. Manželství zvídavého cestovatele a pěvkyně však nevydrželo. „Nyní žiju se skvělou ženou Marií. Kdybychom byli svoji, slavili bychom stříbrnou svatbu,“ řekl.

Překvapením večera byla mezi diváky Alena Vydržalová Kůstková (57). „Jak jsem se dozvěděla o filmu, sedla jsem do letadla a přiletěla z Chicaga. Mám na vás vzpomínku jako dítě z Cejlonu. V roce 1961,“ vyprávěla. Její tatínek tam montoval v továrně obuvnické stroje a zaučoval místní. „Vy jste naši rodinu pozvali na loď v přístavu. Měli jste tam malou opičku. Já jsem se jí bála a mamince načůrala do ucha. Ze setkání máme i fotky,“ řekla se slzami v očích a dojala i pana Zikmunda. Premiéra filmu se uskuteční v pražské Lucerně ve středu večer. 

Zobrazit celou diskusi