Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pro oba manžele stejný důchod! Šéf vládní důchodové komise o revoluci v penzích

Martin Potůček je připraven své důchodové vize obhájit. Manželé by měli dostávat stejnou penzi.
Martin Potůček je připraven své důchodové vize obhájit. Manželé by měli dostávat stejnou penzi.  (Autor: Blesk - Martin Hurda, profimedia.cz)
Autor: Vladimír Barák - 
22. července 2014
17:08

Stejná penze pro oba manžele, rovný základní důchod, ale i větší podpora zaměstnaných seniorů… Nejen tyto nápady zaznívají na zasedáních vládní odborné komise pro důchodovou reformu. Jaké tedy budou důchody? A budou vůbec? Blesku odpovídal předseda komise Martin Potůček (65).

Co si máme představit pod pojmem sdílené důchodové pojištění manželů, které chtějí prosadit někteří členové vaší komise?

„Lidé si povídají, že se mají vzít existující důchody, u manželů se sesypou dohromady a vydělí se dvěma. To je ale nesmysl. Na stávající důchody se sahat nesmí. Uvažuje se pouze o výpočtu budoucích důchodů. Podobný systém funguje například v Kanadě. Správa sociálního zabezpečení by dostávala data o příjmech muže a ženy, ty by na konci každého roku sečetla a pokud by oba souhlasili, tak by každému započetla pro výpočet budoucího důchodu jednu polovinu.“

K čemu je to dobré?

„Mohlo by to napravit některé nespravedlnosti, zejména u žen. Ty se léta starají o děti a mají kvůli tomu kratší dobu strávenou v zaměstnání, a tedy kratší dobu, po kterou pobírají mzdu a platí příspěvky do sociálního pojištění. Často se pak stává, že ve stáří muž ženu opustí a ona pak, protože odvedla méně peněz do důchodového systému, na to doplácí nižším důchodem.“

Váš kolega z komise, profesor Vostatek, představil Blesku svou vizi důchodu v minimální výši 7770 korun. Co si o tom myslíte?

„Systém rovného minimálního důchodu funguje v různých státech světa. U nás ale s důchodovým systémem nemůžeme pracovat příliš rychle. Má nějakou setrvačnost a jsou na něj zvyklí občané i instituce. Z hlediska dlouhodobého vývoje je tedy návrh profesora Vostatka určitě jednou z alternativ. Ale nevidím možnost zavést jej tady a teď, okamžitě.“

Vy sám jste dříve ostře kritizoval tzv. „malou penzijní reformu“ zavedenou vládou Petra Nečase. Proč?

„Nelíbilo se mi například nastavení věku odchodu do důchodu, který se neustále zvyšuje. Není přece vůbec rozumné říkat mladé generaci, že do důchodu půjdou později a jejich děti ještě také později… Prostě každý potřebuje mít nějakou perspektivu řady let strávených v důchodu...“

Je vůbec dnes možné v souvislosti s věkem odchodu do důchodu uvažovat o jistotě?

„Jak jsem už uvedl, jako vcelku rozumný vidím takový způsob výpočtu věku odchodu do důchodu, který by dal všem představu, jak dlouho v důchodu stráví. Například v případě, že se dožijete průměrného věku a odejdete do důchodu v zákonem definované hranici, tak budete mít šanci na nějakých dvacet let zaslouženého důchodu.“

A co mladí lidé – jak by se měli optimálně připravovat na důchod?

„Já si myslím, že mladá generace možná žije až příliš bezstarostně, alespoň ve smyslu užívat si tady a teď. Mladí by rozhodně měli myslet na zadní vrátka. Například uvažovat, zda se nepřihlásit do penzijního připojištění. Nebo pokud mají nějaké prostředky, tak je dlouhodoběji investovat. Třeba do vlastnického bydlení. To je věc, která je ve stáří bezpečnější, než cokoliv jiného. Když máte vlastní byt, tak na stáří například nejste zatížen nejistotou, jaký nájem vám pan domácí napaří.“

A kdy by měli mladí začít myslet na penzi ?

„V zásadě už v okamžiku, kdy začnou pracovat.“

Proč vláda vůbec rozhodla o zřízení odborné komise k důchodům?

„Máme jednoznačná zadání: dát hlavy dohromady a poradit, jak nejlépe ukončit druhý pilíř důchodového systému a případně upravit ten třetí. Dále máme promyslet vývoj prvního pilíře tak, aby senioři měli zajištěny důstojné podmínky pro život, a také aby ti, kteří do něj ukládají více, ať už svými příspěvky, nebo péčí o své děti – budoucí plátce, zaslouženě dosáhli na vyšší důchody.“

Prof. Martin Potůček (65)

Český vysokoškolský pedagog, analytik veřejné politiky, prognostik a publicista. Je vedoucím Centra pro sociální a ekonomické strategie (CESES) Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Vede vládní odbornou komisi pro důchodovou reformu.

Co už navrhli?

Komise se již shodla na úplném ukončení druhého pilíře. Přiklonila se k variantě, podle níž lidé dostanou naspořené peníze zpět, nebo si je nechají převést do třetího pilíře (připojištění). Ministerstvo financí má podle Potůčka připravit podklady ke zrušení druhého pilíře ke konci příštího roku a druhou variantu o rok později.

Komise má 38 členů. Mimo řady expertů v ní jsou i politici Vladimír Špidla, Miroslav Kalousek, Roman Sklenák, Jiří Dolejš nebo veřejná ochránkyně práv Anna Šabatová.

wildcat ( 23. července 2014 11:48 )

"rovni" (oprava)

ivoadler ( 23. července 2014 11:03 )

Když už jsi se odhodlala tak heroickému výkonu, že píšeš na internet, piš srozumitelně. Dáváš tím, chca nechca, svědectví o své inteligenci.

ivoadler ( 23. července 2014 10:58 )

Je neskutečné, co si vymýšlí tihle "odborníci". Rovný důchod manželů? Už teď se lidi berou málo. Nebudou se brát vůbec. A co když jeden z manželů umře? Další perla: rovný důchod. Naprosto demotivující. Naopak, je třeba provést větší diferenciaci důchodů podle toho, zda se člověk podílel na "výrobě" nového daňového poplatníka a nebo zda si jen užíval jako bezdětný. A jen tak na okraj, divoká kočko: za komančů jsme si nebyli všichni rovni. S touhle blbostí už bys mohla přestat.

wildcat ( 23. července 2014 09:45 )

V té naší vládě je asi povinnost být magor. Jinak si nedovedu vysvětlit co ti šílenci vymýšlejí! Rovný důchod všem nemakačenkům obzvlášť! To už je na palici. Když makám 40 let a můj muž se válí na podpoře tak je snad nadnadě že si zasloužím větší důchod. Ve svém okolí mám spoustu takových přísavek. Je to jen další útok na instituci manželství! Nebude snad už lepší žít v gethech a tlupách kde si budeme všichni rovni jako za komančů?

alusinek ( 23. července 2014 09:42 )

Několikrát jsem četla,že cikánům se důchod vypočítává z průměrné mzdy u nás.Tak proč by makali,lepší je si chodit pro dávky,všichni se jich bojí a tak možná dostanou i to, na co nemají nárok.Ostatní kteří chodili celý život do práce,tak takového důchodu nedosáhnou.Bohužel,tak to naše vláda zařídila.

Zobrazit celou diskusi